Zelf opgeleide talenten laten Ajax vliegen: Ze kunnen de fans uitstekend vermaken
"Dat waren de emoties van een negentienjarige jongen die weer terug is"

Zelf opgeleide talenten laten Ajax vliegen: "Ze kunnen de fans uitstekend vermaken"

15-12-2014 08:59
4

Met zijn eerste balcontact behoedde Anwar El Ghazi zijn ploeg Ajax zondag voor een lastige slotfase tegen FC Utrecht. De invaller stond nog geen minuut in het veld of hij stuurde de bal met zijn linkervoet in de uiterste hoek van het doel (3-1).

El Ghazi vierde zijn treffer uitgelaten, alsof hij zojuist een titel had veiliggesteld. "Dat waren de emoties van een negentienjarige jongen die weer terug is", vertelde hij even later. "Het is lastig voor een sportman om toe te moeten kijken."

El Ghazi hoorde bij de eerste keus van Ajax totdat hij twee weken geleden plotseling wakker werd met een liesblessure. Tijdens zijn afwezigheid zag hij zijn vervanger Ricardo Kishna het publiek vermaken tegen Willem II en Paris Saint-Germain. "Dus dan moet je er staan als je weer een kans krijgt", stelde hij.

De aanvaller had niet durven dromen dat hij al binnen een minuut zou scoren. "Maar ik zag een gaatje", zei hij. "En dan probeer ik het." El Ghazi is naar eigen zeggen gierig voor de goal. Dat leverde Ajax dit seizoen al zes competitietreffers op, een mooi aantal voor een tiener die lang niet alle wedstrijden volledig heeft gespeeld.

In theorie kan Ajax met Kishna op links en El Ghazi op de rechterflank aanvallen. Beide buitenspelers zijn even oud en hebben meer gemeen. Ze waren vorig seizoen nog actief in de A1 en voetballen om te vermaken. Daarom genieten ze soms meer van een balletje door de benen van de tegenstander dan van een doelpunt. Allebei zeggen ze ook zo goed als Cristiano Ronaldo te willen worden.

In de praktijk kiest Frank de Boer vaak voor één van zijn talentvolle buitenspelers en posteert hij Lasse Schöne op de andere vleugel. De Deen is geen geboren vleugelaanvaller maar bewees woensdag met twee doelpunten tegen Apoel Nicosia weer eens zijn waarde. Maar met El Ghazi of Kishna op de vleugels vliegt Ajax soms. Zij kunnen op termijn zo maar in een rijtje belanden met Jesper Olsen, Tscheu La Ling, Bryan Roy, Finidi George en al die andere succesvolle voormalige vleugelspitsen van Ajax.

Volgens trainer De Boer is het puur toeval dat hij na jaren weer vleugelspitsen ziet doorbreken. Want na de winterstop is Viktor Fischer er ook weer bij. En Vaclav Cerny en Robert Muric, de vleugelaanvallers van de A1, lijken ook voorbestemd voor het eerste elftal. "Soms leid je jaren goede verdedigers op en nu breken er weer goede buitenspelers door", zegt hij. "Ik ben er blij mee, want ze zijn belangrijk en kunnen het publiek uitstekend vermaken." (ANP)