Koeman: 'Daar wordt bij Feyenoord op gescout, bij Ajax doen ze dat anders'
"Bij Ajax scouten ze vooral op voetbalvermogen"

Koeman: 'Daar wordt bij Feyenoord op gescout, bij Ajax doen ze dat anders'

15-12-2014 10:17
21

Ronald Koeman heeft al voor de start van het Nederlandse voetbalsymposium een eerste oplossing voor het gebrek aan succes in Europa. De voormalig Feyenoord-trainer vindt dat Nederlandse clubs hun verdedigers beter moeten opleiden.

In de Eredivisie gaat het altijd maar over de opbouwende kwaliteiten die een verdediger moet hebben. "Maar eerst gaat het om verdedigen", zegt Koeman in De Telegraaf. "Als je ziet hoe naïef er in de Eredivisie wordt verdedigd en als je ziet wat er in de Premier League wordt gevraagd van verdedigers, dan zijn bijna alle Nederlandse spelers daar nog niet aan toe. Ron Vlaar heeft als één van de weinigen een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hij kan op topniveau mee."

Feyenoord is één van de weinige clubs die de laatste jaren wel verdedigers wist af te leveren. Vlaar speelde jarenlang in De Kuip en afgelopen zomer maakten ook Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Daryl Janmaat de stap naar het buitenland. "De reden dat er bij Feyenoord meer verdedigers opstaan dan bij Ajax, heeft deels met de Rotterdamse mentaliteit te maken", verklaart Koeman. "Daar wordt een beetje op gescout. Bij Ajax scouten ze vooral op voetbalvermogen."

Defensieve problemen heeft Feyenoord na de zomer niet gehad, want de opvolgers van Martins Indi en De Vrij presteren zo mogelijk nog beter dan hun voorgangers. Koeman had dat al verwacht. "Terence Kongolo en Sven van Beek zijn pure verdedigers. Het verbaast me totaal niet dat ze er nu al staan. Ze houden het verdedigen simpel. Veltman doet bij Ajax wel eens een balletje achter het standbeen. Dat zullen zij nooit doen. Het zijn heel andere types."