PSV treft het niet in Europa League: zware tegenstander in ijzig koud Rusland
Koploper Zenit-Sint Petersburg is grote hobbel voor Eindhovenaren

PSV treft het niet in Europa League: zware tegenstander in ijzig koud Rusland

15-12-2014 13:27
25

De loting voor de tweede ronde van de Europa League heeft maandag uitgewezen dat het ongeplaatste PSV het opneemt tegen Zenit Sint-Petersburg. De Eindhovenaren spelen op 19 februari 2015 eerst thuis. Op 26 februari volgt de wedstrijd in Rusland.

Zenit Sint-Petersburg is momenteel de koploper van de Russische Premjer-Liga, de competitie die de ploeg van André Villas-Boas twee jaar geleden voor het laatst won, met zeven punten voorsprong. Het afgelopen seizoen eindigde Zenit als tweede en kwam het uit in de Champions League. In een poule met AS Monaco, Bayer Leverkusen en Benfica eindigde Zenit als derde met zeven punten.

PSV had tijdens de loting geen geplaatste status, waardoor een moeilijke opponent er dik inzat. Zenit is de tweede tegenstander uit Rusland, nadat de formatie van trainer Phillip Cocu in de groepsfase van de Europa League al tegen Dinamo Moskou, de huidige nummer drie van de competitie, uitkwam. PSV verloor beide duels met Dinamo met 1-0 en eindigde als tweede achter de perfecte groepswinnaar, die alles won.

Voor PSV is niet alleen de tegenstander Zenit een lastige opgave. Ook de omstandigheden in Rusland zullen dat zijn. In februari is de gemiddelde avondtemperatuur in Sint-Petersburg -11 graden Celsius. FC Twente speelde in februari 2011 al eens in het oostelijker gelegen Kazan tegen Rubin Kazan. Omdat het toen ruim vijftien graden vroor, moest de wedstrijd noodgedwongen 's middags afgewerkt worden. De omstandigheden in de avond waren destijds onmenselijk.

Een voordeeltje is er ook, want in februari is de Premjer-Liga nog niet hervat. Zenit speelde op 9 december de laatste, officiële wedstrijd tegen AS Monaco en zal pas in maart de competitie hervatten. Op 7 maart is FC Ural de tegenstander.