Dankbare Zivkovic na 'topweek': 'In het begin had ik daar moeite mee'
"Na de winterstop wil ik ook gewoon knokken voor mijn kans, dus ik ben er nog niet nee"

Dankbare Zivkovic na 'topweek': 'In het begin had ik daar moeite mee'

16-12-2014 12:55
2

Richairo Zivkovic beleefde een prachtige week bij Ajax. De jonge aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van FC Groningen, debuteerde in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Eerst in de Champions League en vervolgens in de Eredivisie.

"Maandag speelde ik gewoon nog met Jong Ajax tegen RKC. Wonnen we 3-2 en scoorde ik twee keer. Toen hield ik er al stiekem rekening mee woensdag mee te gaan, hoopte het", blikt Zivkovic in gesprek met Ajax TV terug op de aanloop naar het Champions League-duel met APOEL Nicosia. Door de blessure van Kolbeinn Sigthorsson kwam er een plekje vrij in de voorhoede van de A-selectie van trainer Frank de Boer.

"Dinsdag hoorde ik dat ik mee mocht. Uiteindelijk waren er nog negentien man, dus het was nog even afwachten of ik er definitief bij zat, maar uiteindelijk zat ik er defenitief bij. Dan mag je op de bank zitten en uiteindelijk hoop je ook nog op een invalbeurt. Dat is ook nog gebeurd en daar was ik de trainer dankbaar voor. Mooi dat ik in de Champions League heb mogen debuteren", gaat Zivkovic verder.

"Absoluut een topweek"
Daar bleef het niet bij voor de aanvaller want ook in het Eredivisie-duel met FC Utrecht maakte hij minuten. "Absoluut een topweek", blikt Zivkovic terug. "Het was mooier dan in een uitwedstrijd je debuut te mogen maken. Het is heerlijk om voor het publiek van Ajax te spelen en dat deed me goed." Zivkovic voelt dat hij groeit in Amsterdam, waar hij steeds beter voldoet aan de verwachtingen van een Ajax-spits.

"Ik ben steeds meer een Ajax-spits geworden. Ik kwam van FC Groningen, dat was een wat ander type spel dan hier. En hier is het niveau gewoon hoger, je traint elk dag op het hoogste niveau in Nederland. Dat doet je gewoon goed. Uiteindelijk speel je ook nog Jupiler League, daar is het ook soms wat meer knokken en dat soort gedoe. Daar word je ook gewoon sterker van." Maar, zo geeft Zivkovic toe, makkelijk is het niet altijd om aan te treden met Jong Ajax.

"In het begin had ik daar moeite mee"
De jongeling had het zo nu en dan moeilijk in Amsterdam. "Ik denk het feit dat je een stap terugdeed", wijst Zivkovic naar de aanleiding. "Dat deed ik bewust om uiteindelijk twee stappen vooruit te zetten. In het begin had ik daar moeite mee om niet op het hoogste niveau te spelen. Uiteindelijk zag ik het alleen maar als een betere ontwikkeling."

Met zijn debuut in Ajax 1 is Zivkovic er nog niet, realiseert de spits zich. "Ik moet elke dag hard trainen om steeds beter te worden. Na de winterstop wil ik ook gewoon knokken voor mijn kans, dus ik ben er nog niet nee. Ik hoop dat ik de komende wedstrijd er weer bij zit en dat ik uiteindelijk meer minuten mag maken om de kans te krijgen me langer te bewijzen. Dus ik hoop dat 2014 mooi eindigt", aldus Zivkovic tegenover het tv-kanaal van de club.