Hiddink: Ik ben op zoek naar een vechtmachine, zoals je die bij PSV had
"De buitenwereld kan ik niet controleren, die gaat lekker wild zijn gang"

Hiddink: "Ik ben op zoek naar een vechtmachine, zoals je die bij PSV had"

17-12-2014 10:29
11

Guus Hiddink wordt in zijn tweede periode als bondscoach van Oranje hard aangepakt. Dat komt onder meer door zijn optredens in de media, waarmee hij zelf de aandacht op zich vestigt. Dat deed hij bijvoorbeeld na de interland tegen Tsjechië en in de aanloop naar het duel met Letland.

Hiddink was in Praag ongekend boos toen hij met Jack van Gelder sprak. "Dat vond ik later zelf ook. Ik was zó chagrijnig… Dat uitte zich direct na afloop al en inderdaad ook nog even op het scherm, ja", zegt hij tegen Voetbal International. "Ik kon het op dat moment niet relativeren. Mijn reactie was een beetje te veel. We waren communicatief-organisatorisch ook niet helemaal goed na afloop. Zij van de NOS zaten te wachten, ik zat te wachten. Er was irritatie. En toen was het even clashen."

De keuzeheer had op dat moment ook niet het gevoel dat het lukte om de boel naar zijn hand te zetten, dat kwam pas na het duel met IJsland. "Toen kreeg ik weer het gevoel dat er in het team iets aan het ontstaan was met een vastberadenheid om succes te boeken. Ik ben toch weer op zoek naar een soort van vechtmachine, zoals je die vroeger bij PSV had. Een team dat kan zeggen: Tot hier en niet verder. Dat direct al in zijn hele uitstraling en benadering laat merken dat er voor een tegenstander niets te halen valt."

Hiddink haalde vervolgens ook de kranten met het dreigement dat hij zou stoppen als er niet van Letland gewonnen werd. En na dat duel zaaide hij opnieuw onrust door geen duidelijkheid over zijn aanblijven te brengen. "Omdat ik intern nog wat gesprekken wilde voeren. De buitenwereld kan ik niet controleren, die gaat lekker wild zijn gang. Maar de binnenwereld wilde ik wel even laten weten hoe mijn manier van denken en van werken is. Hoe we in mijn optiek met elkaar moeten omgaan en welke diensten je levert. Daarover hebben we de afgelopen drie weken ook flink wat gesprekken gevoerd."

Dat ging vooral over zaken die veranderd moesten worden. "Omdat sommigen nog dachten vanuit de oude situatie (onder Louis van Gaal, red.) en ik graag mijn gedachten op het team projecteer. Alles wat ik daarover zeg, wordt door mensen weer uitgelegd alsof het daarvóór niet goed was. Zo bedoel ik dat niet. Ik wil het alleen wel hebben zoals ik het wil", doelt Hiddink in VI op bijvoorbeeld de invulling van vergaderingen en het eigen initiatief dat hij van mensen verwacht.