Merk dat de houding van Fred sommige mensen irriteert, ik vind het juist heerlijk
Drive brengt Rutten succes: "Hij wil echt alles weten en overal bij betrokken zijn"

"Merk dat de houding van Fred sommige mensen irriteert, ik vind het juist heerlijk"

17-12-2014 15:01
2

Fred Rutten kreeg afgelopen zomer regelmatig de vraag of hij wist waar hij aan begonnen was als hoofdtrainer van Feyenoord. De oefenmeester heeft zijn ploeg, ondanks het vertrek van verschillende belangrijke spelers, aan het voetballen gekregen. Daar doet hij alles voor, niets ontgaat hem.

"Fred is een zeer gedreven coach, die alles onder controle wil houden", zegt Jan Reker, de voormalige algemeen directeur van PSV die Rutten binnenhaalde als hoofdtrainer, in gesprek met De Telegraaf. "Hij wil echt alles weten en overal bij betrokken zijn. Van het privéleven van zijn spelers tot de talentjes van de B- of de C-jeugd. Ik snap dat mensen daar wel eens gek van worden, maar ik had daar geen probleem mee. Ik was als trainer precies zo."

Jan van Halst was commercieel manager bij FC Twente toen Rutten daar trainer was, hij maakte daar de gedrevenheid van Rutten mee. "We hebben wel eens met de koppen tegen elkaar aan gestaan. Dan ging het hard tegen hard, maar daarna was het ook weer over. Net als vroeger op het trainingsveld. Je merkt dat de houding van Fred sommige mensen irriteert, maar ik vind het juist heerlijk. Dat heb ik liever dan iemand tegen wie je steeds moet zeggen 'denk eens mee, doe eens mee'."

"Hij kan ook doordraven en we moesten wel eens zeggen 'Fred, dit kan gewoon echt niet'. Maar ik begreep waarom hij zich altijd zo druk maakte om details", vervolgt Van Halst zijn verhaal. "Als je top wilt presteren moet alles eromheen ook top zijn. Er moet geen enkel excuus zijn. Die topsportmentaliteit heeft Fred bij Twente geïntroduceerd."