'Verraste' Blatter maakt keiharde smakkerd: Dit is een nieuw falen van de FIFA
"Het werk van de ethische commissie gaat gewoon door"

'Verraste' Blatter maakt keiharde smakkerd: "Dit is een nieuw falen van de FIFA"

17-12-2014 20:22
1

De Amerikaanse jurist Michael Garcia heeft zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neergelegd. Hij is teleurgesteld in de manier waarop de FIFA met zijn omvangrijke rapport over corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 (aan respectievelijk Rusland en Qatar) is omgegaan.

Garcia stapt op, een dag nadat zijn klacht over een 'onvolledige, onzorgvuldige en onjuiste' samenvatting van het rapport werd afgewezen door de commissie van beroep van de FIFA. "Het ontbreekt aan goed leiderschap in de top van de FIFA", zei hij in een verklaring. "Mijn rol bij de FIFA is uitgespeeld."

De Amerikaan werkte anderhalf jaar lang in opdracht van de FIFA en in volledige onafhankelijkheid aan zijn onderzoeksrapport, waarvan de bazen van de wereldvoetbalbond vooraf al hadden afgesproken dat het niet in de openbaarheid zou komen.

Er kwam wel een resumé van de bevindingen van Garcia naar buiten. De Duitse jurist Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, bracht het 430 pagina's tellende dossier terug tot 42 kantjes. Zijn conclusie luidde dat er onvoldoende bewijzen voor omkoping waren en dat Rusland en Qatar de eindrondes gewoon kunnen organiseren, tot ergernis van Garcia.

Van Praag en Platini
Tientallen prominenten uit de voetbalwereld, onder wie UEFA-baas Michel Platini en KNVB-voorzitter Michael van Praag, riepen er na de controverse toe op het volledige rapport openbaar te maken. De FIFA gaf er geen gehoor aan.

Platini noemde woensdag in een eerste reactie het opstappen van Garcia een nieuwe klap voor de geloofwaardigheid van de FIFA. "We willen allemaal transparantie, maar dit is een nieuw falen van de FIFA", zei de Fransman tegen de BBC. FIFA-baas Sepp Blatter toonde zich verrast door het besluit van Garcia. "Maar het werk van de ethische commissie gaat gewoon door."