AZ rekent af met verbeten koploper met dank aan dubbelslag Tankovic

17-12-2014 20:54

AZ heeft woensdag NEC uitgeschakeld in het bekertoernooi en de laatste acht bereikt. De nummer vijf uit de Eredivisie won in Alkmaar met 2-1 van de fiere koploper in de Jupiler League.

Beide treffers van AZ kwamen van de voet van Muamer Tankovic. Anthony Limbombe maakte de tegengoal. AZ zag al na ruim een kwartier Viktor Elm geblesseerd uitvallen. Guus Hupperts verving de Zweedse middenvelder.

Limbombe was na een half uur dicht bij de openingstreffer voor NEC, maar keeper Esteban keerde de inzet van de Belg. Kort daarna was het wel raak voor de thuisploeg. Tankovic haalde hard uit en zag de bal via de onderkant van de lat achter doelman Joshua Smits van NEC belanden. De 1-0 was tevens de ruststand.

NEC bleef ook de tweede helft gevaarlijk. Sjoerd Ars kreeg na vijftig minuten een grote kans, maar schoot naast. Een overtreding van Tom Daemen leverde AZ in de 63e minuut een strafschop op, die Tankovic feilloos benutte.

Limbombe zorgde kort daarna voor de aansluiting en NEC maakte er een spannend laatste kwartier van. De ploeg van trainer Ruud Brood ging op jacht naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet meer in Esteban te passeren. (ANP)