Depay bezorgt PSV winterkampioenschap met late goal in sensationele topper
PSV en Feyenoord brengen publiek op puntje van stoel met echte topper

17-12-2014 22:36
125

De titelrace in de Eredivisie lijkt een tweestrijd te worden tussen PSV en Ajax. De koploper uit Eindhoven zette woensdag met Feyenoord opnieuw een concurrent op grote achterstand. De zinderende topper werd in blessuretijd beslist door Memphis Depay: 4-3. Daardoor mag PSV zich de winterkampioen noemen.

Feyenoord had dolgraag willen aansluiten bij de twee titelkandidaten, maar gaf in Eindhoven tot twee keer toe een voorsprong uit handen. Daardoor kijkt de ploeg van trainer Fred Rutten vlak voor de winterstop tegen een grote achterstand van twaalf punten aan. De trotse koploper PSV heeft vier punten meer dan titelverdediger Ajax.

De clubs uit Eindhoven en Rotterdam maakten er een meeslepend voetbalgevecht van op de dramatisch slechte grasmat in Eindhoven. Feyenoord dicteerde het spel in de openingsfase en blufte PSV aanvankelijk af. De agressief spelende Rotterdammers namen na twaalf minuten de leiding, met dank aan PSV-verdediger Jeffrey Bruma.

De international leverde de bal eerst zomaar in, waarna Jordy Clasie met een splijtende dieptepass Elvis Manu vrij zette voor doelman Jeroen Zoet. Het slappe schot van Manu leek makkelijk voor de lijn weg te tikken door Bruma, maar de verdediger gleed met bal en al het doel in (0-1). Feyenoord had in die fase kansen op meer, maar zag PSV in de 22e minuut uit het niets langszij komen. Luuk de Jong rondde voorbereidend werk van Jetro Willems en Georginio Wijnaldum doeltreffend af (1-1).

Die treffer gaf het tot dan toe angstig spelende PSV vertrouwen, want het spelbeeld kantelde direct. Wijnaldum was met een kopbal op de lat dichtbij de 2-1. Die viel vlak voor rust aan de andere kant, nadat Clasie met een pass door het hart van de PSV-defensie Karim El Ahmadi had vrijgezet voor Zoet (1-2). Met die nieuwe voorsprong op zak leek Feyenoord de wedstrijd onder controle te hebben, maar een kwartier na rust werd het duel opnieuw op zijn kop gezet. In een tijdsbestek van vier minuten kopte De Jong twee keer knap raak, eerst na een voorzet van Depay en daarna uit een hoekschop van Willems.

Feyenoord leek toch een punt te pakken toen Colin Kazim-Richards in de 89e minuut gelijk maakte, maar in de extra tijd sloeg PSV alsnog toe via Depay: 4-3. (ANP)