PSV kent ijzersterke periode van Ajax: Ik vind het maar een raar woord
"Ajax staat op vier punten en heeft al bewezen nooit op te geven"

PSV kent ijzersterke periode van Ajax: "Ik vind het maar een raar woord"

18-12-2014 09:17
10

In Duitsland heet de ploeg die als koploper de winterstop in gaat 'Herbstmeister', in Nederland hebben we de 'winterkampioen'. Een papieren titel die eigenlijk niets waard is, zo benadrukte iedereen bij lijstaanvoerder PSV woensdag na de winst op Feyenoord (4-3). "Ik vind het maar een raar woord, winterkampioen", aldus Jeffrey Bruma. "Leuk voor de statistieken, maar het zegt zo weinig. Het gaat erom wie na 34 wedstrijden bovenaan staat."

De laatste twee keer dat PSV als koploper de winterstop in ging, in 2010 en 2012, moesten de Eindhovenaren de titel uiteindelijk aan Ajax laten. In het seizoen 2007-2008 was het 'winterkampioenschap' voor het laatst de opmaat naar de landstitel. Nu is PSV met nog één speelronde te gaan opnieuw al zeker van de eerste plek bij het ingaan van de winterstop. De enige ploeg die in het spoor kan blijven is Ajax. FC Twente en Feyenoord koesterden tot voor kort ook hoop op de titel, maar beide clubs verloren deze week in Eindhoven waardoor het gat met PSV is opgelopen tot liefst twaalf punten.

"Wij hoeven voorlopig niet over het kampioenschap te praten", zo treurde Karim El Ahmadi van Feyenoord. "We laten weliswaar zien dat we meekunnen in de top van Nederland, maar hebben in het begin te veel punten verloren. Dan gaan we maar voor de tweede plek." Trainer Fred Rutten durft ook niet meer over de titel te praten. "Het is nog lang en je weet niet hoe het seizoen gaat verlopen, maar het wordt héél moeilijk. Als de tweede plek het maximale is, gaan we die proberen eruit te halen."

De titelrace lijkt dus een tweestrijd te worden tussen PSV en Ajax, waarbij de Brabanders op punten voor staan. In Eindhoven weten ze echter maar al te goed dat Ajax de laatste jaren steeds een ijzersterke tweede seizoenshelft speelde. De ploeg van Frank de Boer knokte zich keer op keer vanuit geslagen positie naar de landstitel. "Daarom moeten we nuchter blijven", aldus PSV-spits Luuk de Jong. "Zaterdag spelen we nog een belangrijke wedstrijd, als we die verliezen, heeft deze overwinning op Feyenoord geen waarde gehad. We hebben nog een lange weg te gaan. Ajax staat op vier punten en heeft al bewezen nooit op te geven."

De grote vraag is of PSV na de winterstop bestand is tegen de druk. In mentaal opzicht heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu wel aantoonbaar grote stappen gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. "We kunnen als team ook iets anders brengen als daarom wordt gevraagd. Als we dat vasthouden, dan gaan wij meespelen om de titel", aldus Cocu. (ANP)