De Boer heeft stress onder controle: Continu maalde het in je hoofd
Coach heeft stressniveau weten in te dammen

De Boer heeft stress onder controle: "Continu maalde het in je hoofd"

18-12-2014 10:23

Niet alleen de spelers van Ajax ontwikkelen zich. Ook trainer Frank de Boer heeft de afgelopen vier jaar veel opgestoken. Hij zegt zelf een stuk minder gestresst door het leven te gaan.

Toen De Boer net trainer was, nam hij zijn werk bijna elke dag mee naar huis. Het kwam regelmatig voor dat hij om vijf uur 's ochtends wakker schoot, er even uit ging om later weer naar bed te gaan. "Maar slapen ging niet meer", vertelt De Boer in het Algemeen Dagblad. "Dan lag ik nog te denken aan de vorige wedstrijd, of was ik bezig met de voorbereiding op de volgende."

"Continu maalde het in je hoofd. Dat heb ik nu niet meer. Dat betekent niet dat ik minder met mijn vak bezig ben, maar wel dat ik een stuk verder ben", aldus De Boer, die door broer Ronald een spiegel voorgehouden kreeg. Letterlijk. "Het is een stressvol beroep. Je bent er 24 uur per dag mee bezig. Trainers tekenen snel in hun gezicht. Binnen een jaar of twee, drie zie je ze veranderen. Ik kijk ook wel eens in de spiegel, ja. Zie ik wel eens een grijs baardje, maar verder valt het redelijk mee."

De kans bestaat dat De Boer na dit seizoen vertrekt bij Ajax. Tot op heden zijn er twee clubs geweest waar hij bij voorbaat geen 'nee' op zei.