In het kort: Beerens opgelucht, Bayern-ziekenboeg stroomt vol, Abidal (35) zwaait af

In het kort: Beerens opgelucht, Bayern-ziekenboeg stroomt vol, Abidal (35) zwaait af

18-12-2014 16:59
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Meevaller voor Beerens
Roy Beerens heeft geen enkelbreuk overgehouden aan het uitduel met Eintracht Frankfurt van woensdag. De aanvaller van Hertha BSC viel al in de 27e minuut geblesseerd uit. Zijn trainer Jos Luhukay vreesde na de wedstrijd (4-4) voor zwaar letsel, maar dat lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. "Hij heeft niets gebroken, dat is natuurlijk positief", zei de Limburger donderdag. "Het blijft natuurlijk vervelend dat hij wegvalt." Door de enkelkwetsuur, waar de exacte schade nog niet bekend van is, mist de oud-speler van PSV, NEC en AZ in ieder geval de competitiewedstrijd tegen Hoffenheim van zondag.

Ziekenboeg Bayern stroomt vol
Bayern München moet het vrijdag in de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 wederom stellen zonder een handvol basisspelers. Robert Lewandowski, Xabi Alonso, Medhi Benatia en Sebastian Rode zijn er in elk geval niet bij in de laatste wedstrijd van 2014. Dat geldt ook voor de al langer geblesseerde Thiago, David Alaba, Philipp Lahm en Javi Martínez. Bayern staat momenteel al elf punten voor op achtervolger VfL Wolfsburg.

Abidal stopt ermee
Eric Abidal zet aan het einde van het huidige seizoen een punt achter zijn loopbaan. De teamgenoot van Ibrahim Afellay bij het Griekse Olympiakos houdt het voor gezien, liet zijn trainer Michel doorschemeren. Abidal zal zijn besluit vrijdag tijdens een persconferentie officieel bekendmaken. De 35-jarige verdediger kwam in zijn loopbaan eerder uit voor onder meer Olympique Lyon, AS Monaco en FC Barcelona. Hij speelde 66 interlands namens Frankrijk. Met het land kwam hij in 2006 in actie in de verloren WK-finale tegen Italië.

Hiljemark op koers
PSV-middenvelder Oscar Hiljemark verwacht in januari weer aan te sluiten bij de groepstraining van de club. Dat schrijft De Telegraaf. De Zweed trainde donderdag mee me de PSV-reserves. Hiljemark is op de weg terug van een dubbele heupoperatie. De middenvelder zit in de laatste fase van zijn revalidatie. Donderdag stond hij met de spelers op het veld die woensdag niet in actie kwamen in de Eredivisie-topper tegen Feyenoord (4-3 winst).

Bulgarije hoopt op Berbatov
Als het aan Ivajlo Petev ligt, keert Dimitar Berbatov spoedig terug bij de Bulgaarse nationale voetbalploeg. Petev, deze week aangesteld als de nieuwe bondscoach, hoopt dat de spits Bulgarije aan kwalificatie voor het EK 2016 kan helpen. "Ik wil hem graag ontmoeten om met hem te praten. Daarna zien we wel wat er gebeurt'', zei Petev donderdag. De 33-jarige Berbatov beëindigde in 2010 zijn interlandloopbaan. Met 48 doelpunten is de spits van Monaco nog altijd Bulgaars topscorer aller tijden.

Contra helpt Getafe
De Roemeen Cosmin Contra heeft zijn jawoord gegeven aan het Chinese Guangzhou R&F. Die formatie neemt de 39-jarige coach per direct over van Getafe, dat er financieel slecht voorstaat. De Spaanse club had Contra aangemoedigd de overstap te maken, hoewel hij naar behoren presteert. "Ze willen dat ik de club help. Ik ken de problemen en ben daartoe bereid", zei Contra woensdag. De voormalig international is bij Guangzhou de opvolger van de Zweed Sven-Göran Eriksson. Mogelijk neemt hij nog een speler van Getafe mee.

PSV-veld blijft probleem
PSV besloot onlangs het veld van het Philips Stadion te vervangen, maar tot verbetering leidde dat nog niet. Ook in het thuisduel met Feyenoord was het glibberen en glijden in Eindhoven, constateerde PSV-trainer Phillip Cocu in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Daar werken we hard aan. Het is nu zo dat we een serie thuiswedstrijden op rij spelen en daarna moeten we in de winterstop kijken of we het weer beter kunnen krijgen."

Vier op een rij voor Alaba
David Alaba is woensdagavond voor de vierde keer op rij verkozen tot beste voetballer van Oostenrijk. Alle tien trainers van de clubs uit de Oostenrijkse Bundesliga kozen voor de 22-jarige linksback van Bayern München. Hij troefde daarmee de Spanjaard Jonathan Soriano en de Sloveen Kevin Kampl van Red Bull Salzburg af. Door de vierde uitverkiezing op rij komt Alaba op gelijke hoogte met recordhouder Ivica Vastic. "Dit is natuurlijk heel bijzonder voor mij", zei Alaba, die tot nu toe 33 keer uitkwam voor de Oostenrijkse nationale ploeg. "Ik ben hier extreem blij mee."

Winterstop voor Willems
Hoewel koploper PSV nog één wedstrijd moet spelen, is het voor Jetro Willems al winterstop. De linksback kreeg woensdag in de gewonnen topper tegen Feyenoord (4-3) zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Dat levert Willems automatisch een schorsing van één duel op. PSV sluit de eerste seizoenshelft zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, dus zonder de geschorste verdediger. Willems is, zeker de laatste weken, met zijn vaak beslissende voorzetten van grote waarde voor PSV. Tegen Feyenoord had hij een belangrijk aandeel in twee van de drie treffers van Luuk de Jong.

Cambuur: "Prachtige beloning"
De KNVB heeft SC Cambuur voor het eerst in de historie van de club ingedeeld in de veilige categorie 1. Dat meldt Voetbal International donderdag. "Dit is een mooi signaal en een prachtige beloning voor jaren van hard werken, maar we zijn er nog niet", zegt directeur Gerard van den Belt op de officiële website van de club uit Leeuwarden. "Het eigen vermogen van de club is nog altijd fors negatief en dus zullen we ook de komende jaren waakzaam en creatief moeten zijn."

Oranje vijfde
Het Nederlands elftal heeft het kalenderjaar 2014 afgesloten met de vijfde plaats op de wereldranglijst. Dat is de plek waar de equipe van Guus Hiddink ook in oktober en november op stond. Dat blijkt uit de ranglijst die de FIFA donderdag heeft gepubliceerd. Nederland beëindigde het vorige jaar als mondiale nummer negen en stond in juni van dit jaar zelfs op de vijftiende plaats op de ranglijst.

Na de knappe prestatie op het WK, waar Oranje onder Louis van Gaal als derde eindigde, steeg de equipe naar de derde plek. Wereldkampioen Duitsland sluit 2014 af als nummer één van de wereld. Argentinië, runner-up op het WK, staat tweede, terwijl de derde stek voor Colombia is. Ook België (vierde) staat nog voor het Nederlands elftal.