In het kort: Emmen wint doelpuntenfestijn, Kuyt ontsnapt, FA spaart coach

In het kort: Emmen wint doelpuntenfestijn, Kuyt ontsnapt, FA spaart coach

19-12-2014 22:10

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Emmen in doelpuntrijk duel langs RKC
FC Emmen begint met een positief gevoel aan de winterstop. De Drentse club won vrijdagavond van RKC Waalwijk. Het was een enerverend duel tussen de nummers vijf en twintig van de Jupiler League: 5-3. In het laatste kwartier vielen vijf doelpunten. Voor Emmen scoorden Boy Deul, Roland Bergkamp en Peter Jungschläger.

De laatste is in dienst van RKC en passeerde zijn eigen doelman. Endy Bernadina en Maxim Beckers troffen in de slotfase doel aan de goede kant. FC Oss bevestigde zich als middenmoter om rekening mee te houden. Jong FC Twente ondervond het in Brabant: 4-1. Fatih Kamaçi maakte twee treffers, de laatste vanaf de strafschopstip. Jong PSV en Telstar sloten in Eindhoven af op 1-1. Farshad Noor redde een kwartier voor het eindsignaal een punt voor de thuisclub.

Fenerbahçe weer aan kop
Fenerbahçe heeft de koppositie in de Turkse Süper Lig vrijdag weer overgenomen van Besiktas. De Turkse club van Dirk Kuijt won op bezoek bij Erciyesspor, al kostte dat de nodige moeite. Emre Belözoglu schoot pas in de 86e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd binnen: 1-0. Dat deed hij uit een strafschop.

'Fener' komt door de zege op dertig punten uit veertien wedstrijden. Besiktas heeft één punt minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Bij winst zondag tegen Akhisar Belediyespor neemt Besiktas de eerste plek op de ranglijst weer terug. Galatasaray kan Fenerbahçe ook nog voorbijgaan. De club van Wesley Sneijder heeft 28 punten en speelt zaterdag tegen Mersin Idmanyurdu.

FA spaart Pearson
Coach Nigel Pearson van Leicester City zal de straf die de Engelse voetbalbond FA hem vrijdag oplegde voor een uit de hand gelopen ruzie met een fan vrijwel alleen in zijn portemonnee voelen. De FA verwees de trainer voor één duel naar de tribune en bestrafte hem daarnaast met een boete van 10.000 pond (ruim 12.500 euro). De straf doet enigszins ludiek aan, gezien het feit dat Pearson zijn club altijd al vanaf de tribune coacht. Het incident met de fan gebeurde op 2 december, toen Leicester thuis met 3-1 verloor van Liverpool.

KNVB: 'FIFA bemoedigend'

De KNVB vindt het 'bemoedigend' dat de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag alsnog heeft besloten het onderzoeksrapport naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) volledig openbaar te maken. "Maar we zijn pas echt tevreden op het moment dat het daadwerkelijk zover is'', valt te lezen op de website van de Nederlandse voetbalbond.

De KNVB was een van de bonden die aandrong op volledige openheid van zaken, toen bij de presentatie in november bleek dat onderzoeksleider Michael Garcia het niet eens was met de conclusies die de FIFA trok. "We willen exact weten wat er in staat en zelf conclusies kunnen trekken. Dat er onderzoek is gedaan, vinden we een goede zaak. Volledige transparantie is echter wenselijk, omdat de integriteit van de voetbalsport in het geding is'', zei directeur Bert van Oostveen toen.

San Lorenzo krijgt z'n zin
Niet Pedro Proença, maar Walter López fluit zaterdag de finale van het WK voor clubs tussen San Lorenzo uit Argentinië en Real Madrid. Matias Lamens, voorzitter van San Lorenzo, had aangedrongen op de arbiterswissel. Hij vond het niet kunnen dat een Portugees de finale zou fluiten van een Europese ploeg. Daarin kreeg Lamens gelijk en dus werd de Guatemalteek López aangesteld door de wereldvoetbalbond FIFA.

"Het lijkt ons logisch dat het duel niet door een Portugees wordt gefloten, maar door iemand van een ander continent. En dus ook geen Zuid-Amerikaan", zei Lamens donderdag. "Maar we kunnen dit hooguit aankaarten, het is uiteindelijk aan de FIFA om te beslissen.'' De bond gaf de Argentijnen vrijdag gelijk.

Auto-ongeluk Schalke-speler
Voor Christian Clemens is de winterstop een dag te vroeg begonnen. De 23-jarige middenvelder van Schalke 04 knalde vrijdag op weg naar Oberhausen met hoge snelheid tegen de vangrail, nadat een windvlaag vat had gekregen op zijn sportwagen. Deze raakte total loss, Clemens bleef ongedeerd maar liep wel een shock op. Trainer Roberto Di Matteo besloot hem daarom uit de selectie voor de laatste wedstrijd van het jaar tegen Hamburger SV te halen.

Kwartfinales KNVB Beker
De vier duels in de kwartfinale van de KNVB-beker worden op dinsdag 27 en woensdag 28 januari gespeeld. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Op de 27e staan om 18.30 uur SC Cambuur en bekerhouder PEC Zwolle tegenover elkaar, terwijl FC Twente en AZ om 20.45 uur om een plek in de halve finales strijden. Een dag later gaat Excelsior om 18.30 uur op bezoek bij de winnaar van het duel tussen Roda JC en PSV. Die wedstrijd wordt op 20 januari nog gespeeld. FC Groningen en Vitesse sluiten de bekerronde woensdag om 20.45 uur in de Euroborg af. De winnaars plaatsen zich voor de halve finales die op 7,8 of 9 april worden gespeeld. De finale is op zondag 3 mei in de Kuip.

Real jaagt op Ajax
Real Madrid krijgt Ajax in het vizier. De Spaanse club boekte dinsdag de 21ste overwinning op rij door Cruz Azul te kloppen op het WK voor clubs (4-0). Wanneer de Champions League-winnaar de goede serie door kan trekken, komt het in de buurt van het record van Ajax. Dat zocht Voetbal International uit. De Amsterdammers wonnen in het seizoen 1971/1972 26 officiële wedstrijden op rij. Go Ahead Eagles maakte uiteindelijk een einde aan de serie.

Opmerkelijke rentree Milan-talent
Isaac Akuetteh keert in januari terug bij AC Milan. Het vijftienjarige talent is hersteld van een ernstig ongeval. Zes maanden geleden werd het voetballertje geschept door een trein. Akuetteh zat op zijn fiets. Doordat hij naar muziek luisterde had hij niet door dat een trein in aantocht was op het moment dat hij een spoorwegovergang naderde. Na het ongeluk werd Akuetteh uit voorzorg in coma gehouden. AC Milan meldt dat hij opmerkelijk goed hersteld is en inmiddels mag de jongeling weer aan voetballen denken.

Abidal stopt per direct
De Fransman Eric Abidal is per direct gestopt met voetbal. Dat heeft de 35-jarige verdediger vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. Abidal stond nog onder contract bij het Griekse Olympiakos Piraeus. Abidal, die afgelopen zomer al afwaaide als international, wil meer tijd met zijn familie doorbrengen. Mogelijk gaat hij aan de slag als jeugdtrainer bij FC Barcelona. Met die club boekte hij zijn grootste successen. Zo won hij met de Spanjaarden twee keer de Champions League en vier landstitels. De Fransman onderging in april 2012 een levertransplantatie, nadat in maart 2011 een tumor uit het orgaan werd verwijderd. Hij speelde daardoor bijna twee jaar niet.

'FIFA maakt onderzoek openbaar'
De wereldbond FIFA gaat het volledige onderzoeksrapport over corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) alsnog vrijgeven. Dat melden diverse Britse media vrijdag. Het dagelijks bestuur zou tijdens een vergadering in het Marokkaanse Marrakech unaniem tot dit besluit zijn gekomen. Wel zou nog goed naar de juridische gevolgen moeten worden gekeken.

De druk om het rapport openbaar te maken nam toe, nadat de Amerikaanse jurist Michael Garcia deze week zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neerlegde. Hij was boos over de manier waarop de FIFA met zijn omvangrijke rapport was omgegaan. Garcia noemde de samenvatting die de wereldbond wel naar buiten bracht onzorgvuldig en onjuist.

'Eredivisie-target' in de prijzen
Spits Vincent Janssen (foto) van Almere City FC mag twee Bronzen Stieren in zijn prijzenkast zetten. De aanvaller is in de tweede periode van de Jupiler League uitgeroepen tot beste speler en beste talent. De international van Jong Oranje krijgt de prijzen zaterdag overhandigd, als Almere thuis tegen Achilles'29 speelt.

Ook Almere-trainer Fred Grim wordt dan onderscheiden. De oud-doelman leidde Almere naar de periodetitel en is door zijn collega-trainers en aanvoerders verkozen tot beste coach. Richairo Zivkovic is eveneens in de prijzen gevallen. De aanvaller van Jong Ajax scoorde in de tweede periode tien keer en was daarmee het productiefst van alle spelers.

Aanhoudingen in Brabant
Opnieuw zijn verdachten aangehouden voor de rellen rondom de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - FC Oss op 1 november. De politie pakte deze week tien mannen op uit Oss, Den Bosch en Tilburg. Met deze arrestaties komt het totaal aantal aanhoudingen op vijftig. De mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. Onder meer dankzij videobeelden werden de verdachten opgespoord.

Japan houdt vast aan Aguirre
Javier Aguirre blijft voorlopig aan als bondscoach van Japan. De Mexicaan geldt als verdacht in een matchfixingzaak in Spanje, maar ontkent iets fout te hebben gedaan. De Japanse bond ziet nog geen reden om de ervaren trainer te ontslaan. Wel volgt de bond de zaak op de voet. Het Openbaar Ministerie in Spanje onderzoekt het duel tussen Levante en Real Zaragoza in het seizoen 2010/2011. Zaragoza, destijds gecoacht door Aguirre, won en ontliep degradatie. De club heeft Levante naar verluidt 965.000 euro gegeven om te verliezen.