PSV vreest gevolgen ‘nieuwe Champions League’: Ze zijn helemaal in paniek
"Grote clubs worden steeds belangrijker en machtiger"

PSV vreest gevolgen ‘nieuwe Champions League’: "Ze zijn helemaal in paniek"

20-12-2014 08:20
5

De Nederlandse topclubs knokken om de aansluiting met de rest van Europa niet te verliezen, maar worden daarbij behoorlijk dwarsgezeten. Op hoger niveau wordt er gewerkt aan maatregelen die de 'groten groot te houden en de kleinere competities klein', zegt Marcel Brands.

De technisch manager van PSV doelt daarmee op de eerste geluiden over de Champions League in de toekomst. "Men denkt aan een gesloten competitie waar je nog maar moeilijk uit kunt degraderen", onthult hij in het Algemeen Dagblad. "Je hoeft je er ook niet meer elk jaar voor te plaatsen dan."

"Dat komt doordat de Milans en de Inters momenteel helemaal in paniek zijn. Er zitten nogal wat Italianen in de UEFA, als je begrijpt wat ik bedoel. Geruisloos worden ons kwalificatiemogelijkheden door de neus geboord. Alleen onze kampioen kan nog onmiddellijk meedoen. Dat ligt niet alleen aan de ranking, maar ook aan reglementering die stilletjes aangepast wordt."

"Grote clubs worden steeds belangrijker en machtiger", stelt Brands. "Ik zag het aan die man van AC Milan (directeur Adriano Galliani, red.) vorig jaar in de tweede wedstrijd. Ik denk: die man krijgt zo een hartaanval. Dat gaat dan om wel of geen 35 miljoen, dat is wel of niet het voortbestaan van die club. Ze moeten dat geld gewoon hebben."

"Foetsie!"
En dan zijn er nog meer zaken die de Nederlandse clubs kwellen. "Weet je wat er ook geruisloos is gebeurd? De opleidingskosten - we zijn er een paar jaar over bezig geweest om die omhoog te krijgen - die zijn ineens weg! Afgelopen zomer kregen we een briefje van de FIFA, per 1 augustus is die regeling van de baan. Foetsie!"

Dat heeft flinke gevolgen, onthult Brands. "We krijgen weer 10.000 euro per opleidingsjaar, dat was 90.000. Spelers die ze nu weghalen voor wie je normaal vier of vijf ton krijgt, daar betalen ze nu een ton of iets meer voor. In een circulaire wordt dat even teruggedraaid. Ik vroeg aan de KNVB hoe dat kon, wisten ze ook niet", zo besluit hij in het Algemeen Dagblad.