Hij werd uitgefloten door de eigen Ajax-fans, dat is not done. Klaar
"Het had niks met de waarheid te maken, het was beeldvorming"

"Hij werd uitgefloten door de eigen Ajax-fans, dat is not done. Klaar"

20-12-2014 10:55
3

Het jaar 2014 was het jaar van Arjen Robben en bijvoorbeeld Memphis Depay, maar ook zeker dat van Daley Blind. De middenvelder werd kampioen met Ajax, basisspeler van Oranje op het WK in Brazilië en maakte vervolgens een droomtransfer naar Manchester United.

Blind rekende zo definitief af met alle twijfel en kritiek die er over hem was, maar kijkt in gesprek met De Volkskrant nog wel één keer op die periode terug. "Hij werd uitgefloten door het eigen publiek", zegt vader Danny Blind. "Dat is not done, dat doe je niet met een speler uit de eigen opleiding. Het had niks met de waarheid te maken, het was beeldvorming."

De voetballer kreeg van zijn vader het advies te vertrekken. "Natuurlijk heb ik getwijfeld om weg te gaan. We hebben een terugkeer naar Groningen serieus overwogen. Ik kon een slechte wedstrijd niet van me af zetten zoals mijn vader dat vroeger kon. Ik was gewoon niet te genieten thuis. Maar ik wilde niet weg bij een club als Ajax. In die periode bij Groningen heb ik een toptijd gehad, maar het voelde toch raar om een ander shirt aan te trekken."

"De ommekeer kwam met het aanstellen van Frank de Boer. Hij geloofde in mij, gaf me vertrouwen. Ik presteerde nog steeds met ups en downs, ik werd uitgefloten tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in 2012...", herinnert hij zich. "Ik vind: als je supporter bent van Ajax moet je je eigen spelers niet uitfluiten. Klaar."

Blind knokte zich terug en werd in 2013 zelfs uitgeroepen tot Ajacied van het jaar. "Het deed me ontzettend veel toen het hele stadion mijn naam scandeerde." Hypocriet vindt hij dat niet. "De sportwereld zit nu eenmaal zo in elkaar. Het is een kritische wereld." Vader en assistent-bondscoach Danny Blind is het daar echter niet mee eens en legt de schuld grotendeels bij de media.

"Ik ben ervan overtuigd dat de supporters in die slechte tijd gevoed werden door sommige media, waar bijna wekelijks karaktermoord werd gepleegd. Steeds werd herhaald dat hij er geen kloten van bakte. Je kunt mij niet wijsmaken dat het publiek zich daar niks van aantrekt", aldus Blind senior in het uitgebreide interview met De Volkskrant.