Van Basten: Ik lag er wakker van, zwetend. Pijnlijk, gêne voor jezelf
"Ik zeg niets meer over Pastoor, dat verdient ook hij niet"

Van Basten: "Ik lag er wakker van, zwetend. Pijnlijk, gêne voor jezelf"

20-12-2014 12:53
2

Voor Marco van Basten is 2014 een roerig jaar geworden. De voormalig topvoetballer van weleer moest in juli afscheid nemen van zijn vader en gaf even later aan dat hij niet verder wilde als hoofdtrainer van AZ. In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt Van Basten terug.

San Marco is altijd streng voor zichzelf geweest, maar naar eigen zeggen was zijn besluit om een stap terug te doen onvermijdelijk. Hij voelde zich niet goed en niet goed genoeg. "Ik kreeg er last van. Ik voelde dat ik niet goed voor ogen had wat de ploeg nodig had... Dat vrat aan me. Kostte waanzinnig veel energie. Ik deed de ploeg tekort, omdat ikzelf bepaalde dingen niet goed deed. Ik liep constant op mijn tenen."

Van Basten kon de spelers best fysiek en mentaal fit krijgen, een goede training in elkaar zetten lukte ook wel en de sfeer was ook prima. Maar het verschil maken - zoals hij Fabio Capello, Johan Cruijff, Rinus Michels en Arrigo Sacchi zag doen - lukte niet. "Het gaat erom dat de trainer in de rust en op andere tactische momenten snel de goede antwoorden heeft. De oplossing. Ik kan goed over voetbal praten, spelers beoordelen."

"Maar de noodzakelijke ingreep, daar gaat het om. Daar lag ik wakker van. Zwetend. Ik wilde als voetballer topbegeleiding, die wil ik als trainer ook geven. Soms stond ik in de rust in de kleedkamer en dan deed ik mijn woordje. En dan dacht ik, achteraf, nou Marco, dit is wel heel mager", vertelt Van Basten. "Pijnlijk. Gêne voor jezelf." 

Bij Heerenveen had Van Basten nog Henk Herder en Tieme Klompe die hem hielpen, bij AZ ging het echter mis. Alex Pastoor kon ook geen soelaas bieden, maar over zijn ex-assistent wil Van Basten niet veel kwijt. "Alex is een goeie trainer", zegt hij ineens kortaf. Pastoor zou echter achter de rug van Van Basten van alles hebben gezegd. "Maar ik zeg er niets meer over. Dat verdient ook hij niet", aldus de huidige assistent van John van den Brom in het AD.