AZ komt Utrechtse wervelstorm niet meer te boven en gaat ruim onderuit
Domstedelingen verrassen met overwinning in Alkmaar

20-12-2014 22:35
3

AZ heeft in het eigen AFAS Stadion een verrassende nederlaag geleden tegen FC Utrecht. De Domstedelingen denderden in de eerste helft over de thuisploeg heen en bepaalden de eindstand halverwege al op 0-3.

FC Utrecht maakte hardhandig een einde aan een serie van zeven ongeslagen wedstrijden van AZ. De club uit Alkmaar bewaarde al niet zulke goede herinneringen aan een laatste wedstrijd voor de winterstop. Vorig seizoen beëindigde de ploeg de eerste helft van het seizoen voor eigen publiek met een ruime nederlaag tegen Heerenveen (5-1).

Edouard Duplan was de grote man bij FC Utrecht. De 31-jarige Fransman zorgde in de elfde minuut met een kopbal voor de openingstreffer. Hij draaide in de 28e minuut handig weg bij Wesley Hoedt en tekende ook voor de 0-2. Duplan was voortdurend aanspeelbaar en nauwelijks van de bal te krijgen in het winderige stadion van AZ. Het blijft gissen bij welke club hij op dit moment had gespeeld als hij de afgelopen jaren niet zo vaak geblesseerd was geweest. Waarschijnlijk had hij dan de aandacht getrokken van een ploeg met een hoger niveau dan FC Utrecht.

Duplan blinkt uit
Duplan stelde ook Kristoffer Peterson in staat te scoren. De Zweed kreeg de bal echter niet in het zo goed als verlaten doel. Waar Peterson van dichtbij miste, daar schoot Mark Diemers in de 37e minuut vanaf ruim twintig meter raak. Yassin Ayoub en Rubio Rubin verzuimden het goede spel van FC Utrecht in de slotfase van de eerste helft met een vierde en vijfde treffer te belonen.

"Voetballen, voetballen''', luidde de vocale smeekbede van de supporters van AZ vlak voor de rust. Zij zagen hun verzoek in de tweede helft een beetje ingewilligd. AZ speelde met een stuk meer inzet dan in het eerste bedrijf maar kwam ondanks een schot op de paal (Simon Poulsen) en lat (Steven Berghuis) niet meer in de buurt van een gelijkspel.