'Ik was tijdens de eerste trainingen bij Ajax zo bang dat ik er misselijk van werd'
Aanvaller zeer gecharmeerd van werkwijze Van Gaal

'Ik was tijdens de eerste trainingen bij Ajax zo bang dat ik er misselijk van werd'

21-12-2014 09:10

Benni McCarthy stond tussen 1997 en 1999 onder contract bij Ajax waar hij in de beginfase geconfronteerd werd met trainer/coach Louis van Gaal. De aanvaller heeft veel respect voor de huidige manager van Manchester United, maar gaf toe dat hij veel angst voor hem had in zijn beginperiode bij het eerste elftal van de Amsterdamse club.

"Hij haalde mij op jonge leeftijd naar Ajax. Toen speelde ik nog in de jeugd, maar mocht ik al meetrainen met het eerste. Ik liep echt op eieren in die tijd. Hij is nu een heel ander persoon. Maar toen was hij echt doodeng op het veld, omdat hij alles perfect wilde hebben. Op de training maken spelers nog weleens fouten, omdat ze denken dat het toch maar een training is en dat ze het in wedstrijden wel goed zullen doen. Maar dat pikt hij niet. Ik was tijdens die eerste trainingen zo bang dat ik er misselijk van werd", aldus McCarthy tegenover BBC Radio.

De Zuid-Afrikaan is echter zeer gecharmeerd van de werkwijze van de voormalige bondscoach van Oranje. "Als je zijn ploegen dan tijdens wedstrijden in actie ziet, begrijp je waarom hij is zoals hij is. Zijn teams zijn indrukwekkend. Ze spelen heel goed voetbal, geven weinig verkeerde passes en hij haalt het beste uit de spelers. Daar staat de eis tegenover dat je heel sterk in je schoenen moet staan."

Van Gaal kan volgens Benni niet alleen hard zijn, maar hij heeft ook zeker een andere kant. "Begrijp me goed: op het veld is hij de hardste manager die er is, maar na de training slaat hij een arm om je heen en is hij een vaderfiguur of een opa. Hij geeft je dan vertrouwen en stelt je op je gemak, ook als hij op de training nog in je oor stond te schreeuwen. Als je doet wat hij je leert als jonge speler, ga je een mooie loopbaan tegemoet."