In het kort: Trainer gaat tuinieren, De Vrij laat zich ringeloren, zege Atlético

21-12-2014 22:59

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Lyon mengt zich in titelrace
Olympique Lyon blijft de Franse koploper Olympique Marseille op de huid zitten. Op bezoek bij Girondins Bordeaux boekte de ploeg van trainer Hubert Fournier een overtuigende zege: 0-5. De doelpunten kwamen van Alexandre Lacazette (twee), Corentin Tolisso, Nabil Fekir en Jordan Ferri. Lyon heeft na negentien wedstrijden twee punten minder dan 'winterkampioen' Olympique Marseille, titelverdediger Paris Saint-Germain staat derde op drie punten van de koploper. De Franse clubs gaan een korte winterstop in. Begin januari hervatten ze de wedstrijden in de beker en Ligue 1.

Atlético knokt zich naar zege
Atlético Madrid blijft in het spoor van Real Madrid en FC Barcelona. De Spaanse kampioen knokte zich zondag op bezoek bij Athletic Bilbao terug van een achterstand: 1-4. De Franse aanvaller Antoine Griezmann was met drie doelpunten uitblinker in de ploeg van trainer Diego Simeone, die vorige week voor eigen publiek nog verloor van Villarreal (0-1).

De thuisclub kwam in stadion San Mamés na een kwartier op voorsprong via Mikel Rico. Het antwoord van Atlético Madrid volgde na rust. Griezmann zorgde eerst voor de gelijkmaker, waarna Raul Garcia vanaf de strafschopstip de Madrilenen op voorsprong schoot. In de slotfase liep Atlético aan de hand van Griezmann uit naar een riante zege. Atlético Madid staat na zestien wedstrijden op 35 punten, vier minder dan koploper Real Madrid dat één keer minder speelde. Barcelona staat tweede met 38 punten.

De Vrij geeft zekere zege uit handen
Stefan de Vrij heeft zondag met Lazio een zeker lijkende overwinning verspeeld bij Internazionale. De bezoekers uit Rome stonden bij rust met 2-0 voor door twee treffers van de Braziliaanse aanvaller Felipe Anderson, maar gaven die voorsprong in de laatste 25 minuten weg. Mateo Kovacic en Rodrigo Palacio bezorgden Inter in het eigen Giuseppe Meazza-stadion een punt (2-2).

Lazio kwam met 27 punten weliswaar op de derde plaats van de Serie A terecht, maar verzuimde afstand te nemen van Napoli en Sampdoria. Die twee clubs hebben evenveel punten en moeten Lazio alleen op doelsaldo voor zich dulden. Inter staat elfde met 21 punten. De Vrij speelde de hele wedstrijd centraal achterin bij de Romeinen, die het voorlopig nog moeten stellen zonder de geblesseerde Edson Braafheid.

Rangers-trainer gaat tuinieren
Ally McCoist mag van Glasgow Rangers de rest van zijn contract als trainer gaan tuinieren. De 52-jarige coach loodste zijn Schotse club door de moeilijkste periode van het bestaan, maar nam maandag ontslag na een reeks tegenvallende prestaties. Hij zei er bij bereid te zijn tot het eind van de afgesproken opzegtermijn op zijn post te blijven.

McCoist, sinds 2011 in functie op Ibrox, zat zaterdag derhalve gewoon op de bank tijdens de wedstrijd tegen Livingston. Die werd met 2-0 gewonnen, waardoor de nummer twee van de Championship nu nog negen punten achterstand heeft op Heart of Midlothian, dat nog een duel te goed heeft. Zondag is toch besloten de trainer met verlof ('gardening leave') te sturen. “We willen Ally bedanken voor al het harde werk en zijn toewijding de laatste jaren, maar we hebben nu het gevoel dat het in het belang van beide partijen is een stap te zetten”, liet het bestuur op de website weten. “Assistent-trainer Kenny McDowell maakt het seizoen af.

Maduro beter dan Afellay
PAOK Saloniki heeft in de Griekse competitie zijn punt voorsprong op Olympiakos Piraeus behouden. De koploper, met Hedwiges Maduro als basisspeler, won zondagavond op bezoek bij Levadiakos met 2-1. Georgios Tzavellas speelde een hoofdrol. De verdediger van PAOK opende de score na twaalf minuten en werd halverwege de eerste helft uit het veld gestuurd, in gezelschap van Evangelos Mantzios (Levadiakos). De Argentijn Facundo Pereyra maakte er vlak na rust 0-2 van. De tegentreffer van de Ivoriaan Kouamatien Koné viel pas laat. Maduro kreeg in blessuretijd nog geel.

Olympiakos won zaterdag zonder Ibrahim Afellay de uitwedstrijd tegen Kalloni ruim: 0-5. De Fransman Eric Abidal (35) was voor het laatst te zien als profvoetballer. Hij maakte een dag eerder bekend te stoppen.

Menzo terug in Amsterdam
Bijna vier maanden na zijn ontslag bij Lierse SK heeft Stanley Menzo een nieuwe baan gevonden. De oud-international van Oranje moet de Amsterdamse topklasser AFC zien te redden. AFC werd vorig seizoen kampioen van de Topklasse-zondag, maar de club staat nu in de onderste regionen. Menzo heeft de taak gekregen de amateurploeg voor degradatie te behoeden.

De voormalige doelman werd eind augustus ontslagen bij Lierse SK, de Belgische club waarvoor hij ruim een jaar werkte. Menzo was daarvoor assistent bij Vitesse en hoofdtrainer bij onder meer FC Volendam en SC Cambuur. Aan het begin van zijn trainerscarrière werkte de geboren Surinamer ook al bij AFC. Menzo keert nu terug bij de club waarvan hij altijd lid is gebleven. De oud-keeper van Ajax, PSV en het Nederlands elftal maakt in principe het seizoen af bij de amateurclub, hoewel zijn ambitie nog steeds in het betaald voetbal ligt.

Besiktas terug aan kop
Besiktas heeft zich zondag weer aan kop van de Turkse competitie genesteld. Het elftal van trainer Slaven Bilic was met 3-1 te sterk voor Akhisar Belediyespor en klom daardoor over Fenerbahçe en Galatasaray naar de eerste plaats. Besiktas heeft één punt meer dan 'Gala', de club van Wesley Sneijder die zaterdag won van Mersin Idmanyurdu (3-2). De voorsprong op titelverdediger Fenerbahçe bedraagt twee punten. De ploeg van Dirk Kuijt pakte vrijdag al de winst tegen Erciyesspor. Ondanks een doelpunt van Ryan Donk verloor middenmoter Kasimpasa van Balikesirspor (5-3).

Benfica wint, basisplaats John
Benfica heeft zondagavond in het eigen Estádio da Luz een benauwde zege geboekt op Gil Vicente. De koploper in de Portugese voetbalcompetitie versloeg de hekkensluiter met 1-0. Het verschil tussen beide clubs is nu 31 punten. De Argentijn Nicolás Gaitán maakte na een half uur de enige treffer. Ola John had weer eens een basisplaats. De Nederlandse vleugelaanvaller maakte een kwartier voor tijd plaats voor de Braziliaan Derley. Benfica behield door de krappe winst zes punten voorsprong op FC Porto. De nummer 2 van de ranglijst won vrijdag al met 4-0 van Vitória Setúbal. Bruno Martins Indi maakte dat van begin tot eind mee.

Vormer weer goud waard
Ruud Vormer heeft zondag weer van zich doen spreken bij Club Brugge. De middenvelder zette zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Racing Genk aan het begin van de tweede helft op voorsprong. Het elftal van trainer Michel Preud'homme liep vervolgens uit naar 4-1 en verstevigde daardoor de eerste plaats in de Belgische competitie. Vormer was vorige week tegen Standard Luik ook al trefzeker.

De bezoekers waren op voorsprong gekomen door Ilombe Mboyo, die scoorde uit de rebound van een gemiste strafschop. Op slag van rust maakte Oscar Duarte gelijk, waarna Vormer in de 55e minuut Club Brugge op voorsprong schoot. Lior Refaelov en José Izquierdo voerden de score verder op. De mannen van Preud'homme gaan aan kop met 41 punten uit twintig duels, gevolgd door Anderlecht met 37.

Roberto Carlos stapt op
Roberto Carlos is zondag opgestapt als trainer van Sivasspor. De Turken staan voorlaatste in de Süper Lig en verloren zaterdag thuis met 2-0 van subtopper Istanbul Basaksehir. Carlos kwam in de zomer van 2013 naar Sivas en werd in zijn eerste seizoen vijfde. “Het is het beste voor de club dat ik nu vertrek”, zei de 125-voudig Braziliaans international zondag via de sociale media van de club. Het was de eerste klus als hoofdtrainer voor de 41-jarige oud-voetballer van onder meer Real Madrid en Fenerbahçe, na een assistentschap bij het Russische Anzhi Machachkala.

Lichtpuntje voor Dortmund
SC Freiburg eindigt 2014 op de laatste plaats in de Duitse Bundesliga. De ploeg was in eigen huis tegen Hannover 96 lange tijd op weg naar een overwinning die de club direct naar de veertiende plaats zou helpen, maar in de slotfase werd die weggegeven: 2-2. Borussia Dortmund, dat zaterdag met 2-1 verloor bij Werder Bremen, staat op doelsaldo nog net boven Freiburg.

In Freiburg opende Mike Frantz vlak voor rust de score, waarna Marc-Oliver Kempf de marge tien minuten voor tijd vergrootte. Leonardo Bittencourt scoorde vijf minuten voor tijd tegen en in de laatste minuut van de blessuretijd bezorgde Joselu Hannover alsnog een punt. Die ploeg klimt daardoor naar de achtste plaats. De verschillen onderin zijn uiterst klein, met slechts vier punten tussen de nummer tien en achttien. Freiburg en Dortmund hebben halverwege de competitie vijftien punten. Daarboven staan drie clubs met zeventien punten, twee met achttien en twee met negentien.

Hertha BSC thuis met 0-5 onderuit
Hertha BSC blijft onderin de middenmoot hangen door een zware thuisnederlaag tegen TSG 1899 Hoffenheim. De ploeg van trainer Jos Luhukay verloor zondag in het eigen Olympiastadion met 5-0. Bij rust lagen er al drie doelpunten in. John Brooks werkte de bal halverwege de eerste helft in eigen doel, waarna Sejad Salihovic twee strafschoppen benutte. Sven Schipplock zorgde een kwartier voor tijd voor de vierde goal. Sebastian Rudy maakte de uitslag voor Hertha in de slotfase nog wat pijnlijker. Er kwamen geen Nederlanders in actie.

Genoa mist derde plek door verlies bij Torino
Genoa heeft zondag nagelaten de derde plaats in de Italiaanse Serie A te bemachtigen. De ploeg verloor de uitwedstrijd tegen laagvlieger Torino met 2-1. Yago zette de bezoekers kort voor rust nog wel op voorsprong in het olympisch stadion van Turijn, maar door twee doelpunten van Kamil Glik na rust was de eindstand na een uur bereikt. Lazio speelt zondagavond nog uit tegen Internazionale en kan bij winst de derde plaats pakken. Genoa staat voorlopig zesde.

Sampdoria is achter Napoli vierde na een gelijkspel thuis tegen Udinese: 2-2. In de middenmoot speelde Fiorentina thuis 1-1 tegen Empoli.

Marseille winterkampioen van Frankrijk
Olympique Marseille gaat 2015 in als koploper van Frankrijk. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa won zondag in het eigen Stade Vélodrome met 2-1 van middenmoter Lille OSC. Nolan Roux schoot na een half uur uit een hoekschop bij de eerste paal in eigen doel. Idrissa Gueye scoorde na een uur in het goede doel en bracht de stand daarmee op 1-1. Niet veel later bracht Michy Batshuayi de thuisploeg alsnog de winst.

Olympique Marseille staat drie punten voor op achtervolger Paris Saint-Germain. Olympique Lyon kan op twee punten komen als het zondagavond wint bij Girondins Bordeaux.

Villarreal eenvoudig langs Deportivo
Villarreal heeft zich met de vijfde competitiezege op rij stevig in de subtop van de Spaanse Primera División genesteld. De ploeg van trainer Marcelino Garcia was zondag duidelijk te sterk voor Deportivo la Coruña: 3-0. De Mexicaan Jonathan zette de thuisploeg al na 10 minuten op voorsprong. Twee doelpunten na rust van Luciano Vietto bepaalden de eindstand op 3-0. Villarreal staat voorlopig vijfde op een punt van Valencia. De vierde plaats in Spanje geeft recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Hiariej breekt arm

FC Groningen-middenvelder Tom Hiariej heeft zaterdagavond in het uitduel met FC Dordrecht zijn rechterbovenarm gebroken. Dat heeft zijn club zondag bekendgemaakt. Hiariej kwam ongelukkig in botsing met een tegenstander en moest kort voor rust worden gewisseld. Bij onderzoek in een ziekenhuis in Dordrecht kwam de breuk aan het licht. Zondag zal de arm van Hiariej in het Martini Ziekenhuis van Groningen nader worden onderzocht.