Van der Hoorn en Zivkovic bezorgen Ajax op valreep zwaarbevochten zege
Amsterdammers winnen zonder te overtuigen

21-12-2014 16:19
44

In de laatste wedstrijd voor de winterstop heeft Mike van der Hoorn zondag voorkomen dat Ajax verder achterop is geraakt op PSV. De verdediger werd bij een gelijke stand (0-0) in de slotfase als extra aanvaller in het veld gebracht en trof meteen doel. De eveneens ingevallen Richairo Zivkovic bepaalde even later de eindstand op 0-2.

Zo begint Ajax volgende maand met een achterstand van vier punten op PSV aan de tweede helft van het seizoen. De club uit Amsterdam heeft vijf punten meer dan vorig jaar na zeventien duels. PSV vertoonde meer progressie en haalde in de eerste zeventien duels maar liefst twintig punten meer dan vorig jaar.

Voor Ajax komt de winterstop als geroepen. De kampioen leverde donderdag al een regelrechte wanprestatie in het bekerduel met Vitesse (0-4). Trainer Frank de Boer verwachtte dat zijn ploeg zich op bezoek van Excelsior zou revancheren, maar daar kwam weinig van terecht. De coach liet Jasper Cillessen, Niklas Moisander en Lasse Schöne weer terugkeren in zijn elftal. Linksback Jairo Riedewald kreeg de voorkeur boven Nick Viergever, die als zo veel recente aanwinsten niet beter is dan de al aanwezige spelers in Amsterdam.

Ajax had op het kleine kunstgrasveld moeite om in de buurt van het doel van de thuisclub uit Rotterdam te komen. Excelsior verdedigde gegroepeerd en liet de tegenstander de bal rustig rondspelen rond de middenlijn. Zo bleef het elftal van trainer Marinus Dijkhuizen vrij eenvoudig overeind. Sterker nog, de beste kansen in de eerste helft waren ook voor Excelsior. Adil Auassar was het dichtst bij de openingstreffer. Hij schoot de bal in de 24e minuut rakelings naast.

De Boer schudde regelmatig het hoofd en zijn wenkbrauwen gingen steeds lager staan. Hij zag Ricardo van Rhijn vlak na rust op de lat schieten, maar Jeff Stans een nog veel mooiere kans missen. Met het inbrengen van Anwar El Ghazi en Van der Hoorn probeerde Ajax nog iets te forceren. De in Amsterdam zo vaak verguisde Van der Hoorn trof na 83 minuten het doel, wat hem bij de meegereisde aanhang meteen de status van cultheld opleverde. Zivkovic was de tweede wisselspeler die scoorde. (ANP)