Cruijff pleit voor andere tactiek: Nu maar afwachten hoe het wordt opgepakt
"Bij mijn weten heeft niet één Nederlandse back nog een verleden als buitenspeler"

Cruijff pleit voor andere tactiek: "Nu maar afwachten hoe het wordt opgepakt"

22-12-2014 09:34
5

Johan Cruijff verscheen vorige week op het KNVB-congres in Utrecht, maar niet iedereen was over de inbreng van de ex-topvoetballer te spreken. In De Telegraaf geeft hij tekst en uitleg.

'Mijn bedoeling bij het KNVB-congres in Utrecht is vooral geweest om mensen aan het denken te zetten', schrijft Cruijff in zijn column. 'Voetbal is zo veelomvattend dat ik niet de illusie heb dat de problemen op een middag worden opgelost. Wel hoop ik dat mensen inzien dat het probleem vooral bij onszelf ligt.'

Hij vindt de Nederlandse voetballer slecht in de kleine ruimte. 'Die fractie van een seconde, waarin gehandeld moet worden, maakt het verschil. In de Eredivisie zie je dat niet meteen, maar wel tegen betere buitenlandse clubs. Dan gaat het tempo omhoog en blijkt ineens de basistechniek onvoldoende. Onder druk blijken veel goede voetballers dus niet zo goed te zijn.'

'Ook heb ik in Utrecht aangegeven, dat het opvallend is hoe weinig buitenspelers er back zijn. Helemaal als je dominant wil voetballen, met vaak achttien spelers op één helft, dan moet de back technisch beter zijn dan zijn tegenstander die veel ruimte tot zijn beschikking heeft. Ook moet hij tactisch sterk zijn.' Backs worden nu te vroeg in de opbouw betrokken en gaan alleen via de flanken naar voren. Cruijff zou dat graag anders zien. 

'Een back die de positie van de middenvelder overneemt zie je nauwelijks nog. Bij mijn weten heeft niet één Nederlandse back nog een verleden als buitenspeler. Dus zie je dat zowel technisch als tactisch niet het maximale uit zo'n positie wordt gehaald', stelt hij in Telesport. 'Ik heb in Utrecht wat punten aangekaart omdat ik vind dat er iets moet gebeuren. Nu maar afwachten hoe het wordt opgepakt.