In het kort: Cillessen draagt '1' in de Eredivisie, Bursaspor uitgesloten door UEFA
Muric met Ajax mee naar Qatar, PSV speelt in Maspalomas tegen Celtic en Sparta Praag

In het kort: Cillessen draagt '1' in de Eredivisie, Bursaspor uitgesloten door UEFA

22-12-2014 23:23
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Cillessen krijgt rugnummer 1 bij Ajax
Jasper Cillessen draagt per 1 januari een nieuw rugnummer bij Ajax. In plaats van 22 draagt de doelman voortaan nummer 1, dat eerder toebehoorde aan de naar Feyenoord vertrokken Kenneth Vermeer. Deze wijziging heeft alleen invloed op de wedstrijden in de Eredivisie, aangezien de UEFA-reglementen niet toestaan dat rugnummers worden aangepast voor Europese wedstrijden.

UEFA sluit Bursaspor voor twee jaar uit
Het Turkse Bursaspor mag voorlopig niet deelnemen aan Europees voetbal. De eerstvolgende twee keer dat de club zich plaatst voor een continentaal toernooi, mag het van de UEFA vanwege financieel wanbeleid niet meedoen. De straf is de komende vier seizoenen van kracht. De straf bestaat uit twee losse zaken. De eerste is er één uit 2012, waartegen Bursaspor zonder succes in beroep ging. Tegen de tweede uitsluiting van een seizoen kan de Turkse club zich nog wel verzetten. Bursaspor moet dan voor 1 februari bewijzen dat de financiën wel degelijk op orde waren.

Ook de Roemeense clubs CFR Cluj en Astra Giurgiu en het Litouwse Ekranas moeten rekening houden een seizoen Europees voetbal te moeten missen. Zij kregen eveneens tot 1 februari de tijd hun financiën op orde te hebben, anders zijn ook zij er de komende seizoenen één keer niet bij.

Gall vertrekt ondanks vijfde plek bij Emmen
Joop Gall vertrekt aan het eind van het seizoen als trainer van FC Emmen. Het aflopende contract van de voormalig profvoetballer wordt niet verlengd. Dat heeft de formatie uit de Jupiler League maandag bekendgemaakt. Gall is bezig aan zijn derde seizoen bij Emmen, dat halverwege de competitie op de vijfde plaats staat. "Joop Gall heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het sportief wederopbouwen van FC Emmen, waarvoor wij hem dankbaar zijn", meldt directeur Wim Beekman op de website van de club.

Twee versterkingen voor Freiburg
De Duitse voetbalclub SC Freiburg heeft zich versterkt met de Noorse middenvelder Mats Möller Daehli en de Duitse spits Nils Petersen. Möller Daehli, een elfvoudig international, komt over van Cardiff City, terwijl Petersen van Werder Bremen wordt gehuurd. Hoeveel geld er met de transfer van de negentienjarige Noor is gemoeid, is niet bekendgemaakt. Met Cardiff degradeerde hij afgelopen seizoen uit de Engelse Premier League. Daehli speelde in het verleden voor Molde FK en doorliep een deel van de jeugdopleiding van Manchester United.

Santa Cruz maakt transfer
Op 33-jarige leeftijd staat Roque Santa Cruz voor een transfer. De geroutineerde spits van het Spaanse Málaga is op weg naar het Mexicaanse Cruz Azul, dat op het WK voor clubteams als vierde eindigde. In het verleden stond hij onder contract bij de Duitse grootmacht Bayern München.

Excelsior slachtoffer van inbraak
Dubbel pech voor Excelsior. De Kralingers verloren zondag niet alleen van Ajax, ook werd de kluis van cateraar Brasserie Woudestein ontvreemd. In de kluis zat de volledige dagomzet van de brasserie. Om welk bedrag het gaat, wil de cateraar niet zeggen. "Het was een van de beste wedstrijden van het jaar wat betreft omzet", zegt manager Kevin Koebrugge tegenover het Algemeen Dagblad. Het is de derde inbraak in korte tijd bij de club. Zo werd eerder spelersbus van sc Heerenveen leeggehaald en werd er ingebroken bij de amateurs van Excelsior.

Wereldkampioen keert terug naar Leverkusen
Christoph Kramer keert aan het einde van het seizoen terug naar Bayer Leverkusen. De Duitser speelt op dit moment net als vorig seizoen op huurbasis voor Borussia Mönchengladbach. Bayer Leverkusen maakte maandag ook bekend dat Kramer zijn contract tot en met 2019 gaat verlengen. De middenvelder maakte deel uit van de nationale ploeg van Duitsland op het WK. Hij begon als basisspeler aan de door zijn ploeg gewonnen finale tegen Argentinië (1-0), maar viel geblesseerd uit.

Heracles Almelo zwaait Kangaskolkka uit
Aleksei Kangaskolkka vertrekt bij Heracles Almelo. De 26-jarige aanvaller had nog een contract tot de zomer van 2015, dat is echter ontbonden. Kangaskolkka, in het bezit van zowel de Finse als Russische nationaliteit, maakt de overstap naar IFK Mariehamn. De nummer vijf van het afgelopen seizoen in Finland was al eerder werkgever voor Kangaskolkka. De Fin kwam halverwege 2013 naar Almelo. Vorig seizoen kwam hij door een voetblessure tot slechts vier duels, deze voetbaljaargang kwam hij helemaal niet in actie voor Heracles.

PSV in voorbereiding op titelstrijd naar Maspalomas
De Maspalomas Cup heeft net als vorig jaar PSV als deelnemer. De Eindhovenaren gaan in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, waarin het op jacht gaat naar de landstitel, op trainingskamp naar Maspalomas. Op 4 januari reist de selectie naar Gran Canaria, op 12 januari keert men terug naar Nederland. Tijdens het trainingskamp neemt men deel aan de Maspalomas Cup 2015. Tegenstanders zijn Celtic en Sparta Praag, de regerend landskampioenen van Schotland en Tsjechië. Vorig seizoen ging PSV in voorbereiding op de tweede helft van de competitie ook naar Maspalomas.

De Boer neemt Jong Ajax-talent Muric mee op trainingskamp
Robert Muric reist in 2015 met Ajax mee naar Qatar, waar de hoofdmacht van de Amsterdammers op trainingskamp gaat, meldt Ajax Showtime. De jongeling, die sinds zijn komst naar de regerend landskampioen afwisselend speelt voor Ajax A1 en Jong Ajax, heeft zondagavond laten weten dat hij mee mag op trainingskamp. Eerder werd ook al bekend dat Donny van de Beek (17) en Abdelhak Nouri (17) van De Boer een uitnodiging hebben gekregen voor de trip naar Qatar.

KNVB zet Roda JC in gevarencategorie
Roda JC is door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar categorie 1 van het financieel ratingsysteem, de gevarencategorie. De club uit de Jupiler league rekent dit seizoen op een tekort van 1,2 miljoen euro, nadat het vorig seizoen ook al verlies maakte. Na de degradatie van afgelopen seizoen heeft de club uit Kerkrade het nog niet voor elkaar gekregen de begroting dekkend te maken. Roda JC moet nu een plan van aanpak opstellen en aantonen dat het binnen drie jaar voor langere tijd categorie 1 kan verlaten.