Strafschoppenmysterie Nederlands elftal: Weet nog niet wie het bedacht heeft
Krul kijkt met goed gevoel terug op strafschoppenserie tegen Costa Rica

Strafschoppenmysterie Nederlands elftal: "Weet nog niet wie het bedacht heeft"

29-12-2014 06:52
2

Tim Krul kijkt nog altijd met een speciaal gevoel terug op het afgelopen WK in Brazilië. De doelman werd door bondscoach Louis van Gaal tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica in de verlenging ingebracht om tijdens de strafschoppenserie uit te groeien tot nationale held.

"Als je er dan toch in mag komen, op zo'n manier, op zo'n groot podium, dan besef je pas hoe groot voetbal kan zijn", vertelt de goalie van Newcastle United in gesprek met het Algemeen Dagblad. Desondanks hoopt niet Krul dat hij voor altijd alleen zal worden herinnerd om de strafschoppenserie in Brazilië. "Ik ben pas 26 jaar, ik heb nog een hele tijd te gaan. Ik wil niet worden herinnerd aan één strafschoppenserie. Ik wil meer."

Voor de wedstrijd kreeg Krul van keeperstrainer Frans Hoek te horen dat zijn moment wellicht naderde. "'Je doet het fantastisch', zei hij. 'Houd er rekening mee dat jij erin komt als het aankomt op strafschoppen.' Ik weet nog dat ik dacht: dat gaat toch niet gebeuren. Ik heb wel mijn vader even een berichtje gestuurd. Ik weet eerlijk gezegd nog niet wie het bedacht heeft."

Krul zag op de reservebank het moment steeds dichterbij komen. "Natuurlijk was ik extra nerveus, zeker toen we kansen begonnen te missen. Paal. Lat. Ik zag die strafschoppen steeds dichterbij komen. Maar tot de verlenging dacht ik steeds: winnen, winnen, winnen die pot." Die gedachte veranderende toen hij moest warmlopen. "Ik wilde erin, mijn aandeel pakken. Kom maar op, laat het nu maar gebeuren ook, dacht ik."

Van tevoren had Krul de strafschoppen van Costa Rica goed doorgenomen. "We hadden die penalty's geanalyseerd. Die ballen waren allemaal hoog gegaan, dus besloot ik voor hoog te gaan. De eerste bal ging echter laag. Vanaf dat moment gooide ik de statistieken uit het raam. Ging ik volle bak mijn eigen ding doen. Beetje Haagse bluf. Dat komt dan vanzelf naar boven. Pas later besef je wat er echt gebeurd is. Dat het toch niet zomaar een wedstrijdje was."