Max de Boom nadat hij debuteerde én de assist op de winnende treffer leverde

In het kort: opnieuw torenhoge boete, 'interland' Cambuur, scherp zicht Castaignos

In het kort: opnieuw torenhoge boete, 'interland' Cambuur, scherp zicht Castaignos

08-01-2015 19:50
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Wederom boete van boven een ton
Na Marco Reus is opnieuw een Duitser de pineut. Ditmaal is het Marco Russ van Eintracht Frankfurt die een dikke boete moet betalen. Hij maakte zich in 2012 schuldig aan een snelheidsovertreding en sjoemelde vervolgens met een medisch attest om te voorkomen dat hij voor de rechter moest verschijnen. Daarvoor moet Russ nu een boete van 160.000 euro betalen. "Ik heb een fout gemaakt en ik aanvaard de gevolgen. Ik zal de boete betalen'', zegt de verdediger. Reus werd eerder beboet voor het jarenlang rijden zonder rijbewijs. Dat kostte hem de lieve som van 540.000 euro.

Cambuur speelt verdienstelijke 'interland'
SC Cambuur lijkt klaar voor de herstart van de competitie. De club uit Leeuwarden overtuigde in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ghana en speelde met 1-1 gelijk. Het duel had in het Spaanse Cartaya plaats, waar Daniël de Ridder scoorde voor de ploeg van Henk de Jong. De Ridder zette zijn team na een kwartier op 1-0. Ook na het doelpunt weerde Cambuur zich kranig, daar het elftal van De Jong amper in de problemen kwam. Namens Ghana scoorde André Ayew de gelijkmaker. Ghana bereidt zich momenteel voor op de Afrika Cup.

Castaignos ziet en schiet weer scherp
FC Twente-aanvaller Luc Castaignos is volledig hersteld van een oogoperatie. TC Tubantia meldt donderdag dat de spits een laatste check in het ziekenhuis achter de rug heeft en die pakte goed uit. Castaignos is 'genezen' en mag weer voluit gaan op het trainingsveld, bevestigt trainer Alfred Schreuder. De spits miste in december vier wedstrijden van FC Twente. Hij kan aantreden wanneer FC Twente volgende week zondag zijn oude club Feyenoord treft.

Krul maakt rentree
Tim Krul maakt donderdagavond zijn rentree onder de lat bij Newcastle United. De doelman speelt met de beloften achter gesloten deuren een oefenwedstrijd tegen Celtic, maakte de Engelse club via Twitter bekend. Krul staat sinds eind november aan de kant vanwege een enkelblessure. De reservedoelman van het Nederlands elftal maakt donderdag zijn eerste speelminuten bij de beloften. Als Krul die wedstrijd goed doorkomt, kan hij zaterdag tegen Chelsea weer meedoen met de hoofdmacht van Newcastle United. The Magpies wachten met smart op Krul, want aangezien ook diens vervanger Rob Elliot geblesseerd is, moest de jonge Jak Alnwick de laatste wedstrijden het doel verdedigen.

Van Gaal laat talent gaan
Mike Keane vertrekt bij Manchester United. De jeugdinternational van Engeland maakt de overstap naar Burnley, laat de club van trainer Louis van Gaal weten. Keane maakte afgelopen jaar zijn debuut in de Premier League. In september maakte hij op huurbasis de overstap naar Burnley. Die club heeft inmiddels genoeg gezien en besloot de 21-jarige verdediger definitief over te nemen van United.

Topper op de tocht voor Xavi
FC Barcelona moet het zondag in de topper tegen Atlético Madrid mogelijk stellen zonder Xavi. De 34-jarige middenvelder heeft een kuitspier verrekt en ontbreekt daardoor in ieder geval donderdag tijdens de bekerconfrontatie met Elche. Volgens de medische staf van Barcelona is zijn inzetbaarheid tegen Atlético nog een vraagteken.

Trainer Luis Enrique, die onder vuur ligt vanwege de tegenvallende resultaten van de Catalaanse grootmacht en zijn verstoorde relatie met sterspeler Lionel Messi, heeft Andrés Iniesta bij de selectie gehaald als vervanger van Xavi. Barcelona staat tweede in de Primera División, met een punt minder dan koploper Real Madrid. Titelverdediger Atlético heeft evenveel punten als de Catalanen.

Oranje nummer vijf
Het Nederlands voetbalelftal begint het nieuwe jaar als nummer vijf van de wereldranglijst. Op de donderdag uitgebrachte wereldranglijst van de FIFA zijn in de top geen wijzigingen, aangezien afgelopen maand amper interlands zijn gespeeld. Wereldkampioen Duitsland voert de lijst aan, gevolgd door Argentinië, Colombia, België en Nederland.

De FIFA liet weten dat afgelopen jaar 845 interlands zijn gespeeld, een record voor een jaar waarin een WK werd gehouden. De eerste wedstrijd van Oranje in 2015 is pas op 28 maart, in de EK-kwalificatie tegen Turkije. Drie dagen later volgt een oefeninterland tegen Spanje. De wereldranglijst krijgt volgende maand waarschijnlijk wel een ander gezicht, aangezien de komende weken om de Azië Cup en Afrika Cup wordt gestreden.

Scheids 'verklapt' oefenopponent FC Twente
FC Twente werkt komend weekend een 'geheim' oefenduel af. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Volgens de krant komt FC Twente, dat achterbleef in Nederland, in actie tegen een Duitse club. Dankzij de scheidsrechter van dienst, Wilco Jansen, is inmiddels duidelijk geworden dat FC Twente zaterdagmiddag op het trainingscomplex in Hengelo in actie komt tegen VfL Osnabrück. Jansen 'verklapte' het oefenduel op Twitter. Het duel wordt wel achter gesloten deuren afgewerkt, valt te lezen op Twentefans.nl.

NAC-duo
Aleksandar Damcevski en Kingsley Boateng willen vertrekken bij NAC Breda. De Brabantse club maakt daar geen probleem van en wil meewerken als zich geïnteresseerde clubs aandienen. Interesse is er echter nog niet. "Zowel Kingsley als Aleksandar hebben we deze zomer gratis gekregen. Als alles in het totaal plaatje past, moet je ze ook niet te veel in de weg leggen", legt technisch directeur Graeme Rutjes uit in BN/De Stem.

PEC-pechvogel
PEC Zwolle-pechvogel Max de Boom hoeft niet te wanhopen. De achttienjarige aanvaller scheurde vlak na zijn debuut een kruisband af en is er een half jaar uit. Binnenkort krijgt hij echter een contractvoorstel. "Wij geloven in Max en willen hem ook steunen tijdens zijn revalidatie", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp tegen Voetbal International. "Hij heeft veel snelheid en dreiging, zaken die in het moderne voetbal belangrijk zijn."

Marokkaanse minister
Een afgelaste wedstrijd op het WK voor clubs heeft de minister van jeugd- en sportzaken zijn baan gekost. De wedstrijd tussen Sydney Wanderers en Cruz Azul kon vanwege zware regenval niet gespeeld worden in Rabat. Later bleek dat er helemaal geen goed werkend drainagesysteem was aangelegd. Minister Mohamed Ouzzine vroeg daarna bij de koning om zijn ontslag. Daarmee stemde de koning in.