In het kort: AS Roma en Vormer naar halve finale, Parma huurt van Atlético

In het kort: AS Roma en Vormer naar halve finale, Parma huurt van Atlético

20-01-2015 23:44
5

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

AS Roma bij laatste acht Coppa Italia
Zonder Nederlandse inbreng heeft AS Roma dinsdag de kwartfinales bereikt van het Italiaanse bekertoernooi. De ploeg van trainer Rudi Garcia had wel een verlenging nodig om Empoli te verslaan. Daniele De Rossi maakte in de 114e minuut uit een strafschop het winnende doelpunt in Stadio Olimpico: 2-1. Kevin Strootman en Urby Emanuelson ontbraken in de Romeinse selectie. Emanuelson, die amper aan spelen toekomt in Rome, staat volgens Italiaanse media op het punt over te stappen naar Atalanta Bergamo.

Vormer met Club Brugge naar halve finale
Middenvelder Ruud Vormer heeft dinsdagavond met Club Brugge de halve finales bereikt in het Belgische bekertoernooi. De oud-Feyenoorder zegevierde als basisspeler op eigen veld met 3-2 over KV Mechelen. De eerste wedstrijd was in 0-0 geëindigd. Club Brugge kwam in de eerste helft twee keer op achterstand. Dankzij Obbi Oularé ging de thuisploeg toch nog met een gelijke stand de rust in. De beslissing in het Jan Breydelstadion liet na de pauze lang op zich wachten. Het was Brandon Mechele die in de laatste minuut Club Brugge naar de volgende ronde schoot.

Atlético Madrid verhuurt Rodriguez aan Parma
Atlético Madrid heeft de Uruguayaanse international Cristian Rodriguez voor de rest van het seizoen uitgeleend aan Parma. De 29-jarige vleugelspits kwam dit seizoen weinig aan spelen toe bij de Spaanse kampioen. Rodriguez had vorig seizoen nog een behoorlijk aandeel in het behalen van de landstitel en bereiken van de Champions League-finale. De 83-voudig international behoorde afgelopen zomer tot de WK-selectie van Uruguay in Brazilië. Parma versterkte zich tevens met Silvestre Varela. De Portugese aanvaller komt op huurbasis over van FC Porto.

Valse start voor Ivoorkust op Afrika Cup
Ivoorkust heeft een valse start gemaakt in het toernooi om de Afrika Cup. De ploeg van de Franse bondscoach Hervé Renard is de torenhoge favoriet voor de eindzege, maar moest in de eerste groepswedstrijd tegen Guinee genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. De 'Oranje Olifanten' ontsnapten zelfs aan een blamage, want ze stonden in Malabo lang op achterstand.

Mohamed Yattara bracht Guinee tot ieders verrassing na 35 minuten aan de leiding. Ivoorkust, dat aantrad met sterren als Yaya Touré, Wilfried Bony en Salomon Kalou, maakte lange tijd een machteloze en ongeïnspireerde indruk. Na bijna een uur spelen moest de Ivoriaanse spits Gervinho met rood van het veld, voor het slaan van een tegenstander. Met tien man kwam Ivoorkust toch nog langszij, dankzij Seydou Doumbia.
Verdediger Wilfried Kanon van ADO Den Haag speelde de hele wedstrijd bij het Afrikaanse topland.

AZ aast op Trinidadiaan
AZ wil zich versterken met Levi Garcia. Dat schrijft Voetbal International dinsdag. Het zeventienjarige talent is afkomstig uit Trinidad & Tobago, waar hij speelt voor Central FC. Garcia debuteerde namens zijn werkgever nog niet in het eerste elftal. De jeugdinternational viert in november van dit jaar zijn achttiende verjaardag, hij krijgt dan een tewerkstellingsvergunning 'cadeau'. Garcia meldt zich volgens VI in november in Alkmaar.

Feyenoord vraagt om meer kaarten
Feyenoord hoopt extra kaarten voor het bezoekersvak los te weken voor het Europa League-duel met AS Roma. Dat meldt Mikos Gouka, journalist van het Algemeen Dagblad, op Twitter. De Rotterdamse club verkocht voor het uitduel al 3415 kaarten, vanaf komende zaterdag mogen ook seizoenkaarthouders die niet in het bezit zijn van een uitkaart proberen een van de 185 overgebleven toegangsbewijzen te kopen voor het duel in Rome. Feyenoord heeft AS Roma om veertienhonderd extra kaarten gevraagd, de club is in afwachting van een antwoord uit Italië.

Xavi sluit aan
FC Barcelona kan woensdag in de Spaanse bekerkraker tegen Atlético Madrid weer beschikken over Xavi. De 34-jarige middenvelder, aanvoerder van de Catalaanse topclub, miste de laatste wedstrijden vanwege een kuitblessure. Xavi trainde dinsdag echter weer mee en is volgens trainer Luis Enrique klaar voor het eerste duel met Atlético in de kwartfinale van de Copa del Rey. Tegenover de terugkeer van Xavi staat de afwezigheid van de Franse verdediger Jérémy Mathieu, die met een achillespeesblessure kampt.

Prins boos op Bayern
Bayern München heeft geen goede beurt gemaakt in Qatar. Na de oefenzege op Al-Hilal (4-1) zouden de spelers en staf van de Duitse club tafelen met hun tegenstanders, maar de Arabieren kwam voor een dichte deur te staan. "Schaamteloos en onacceptabel", zegt prins Abdulrahman bin-Musaid, eigenaar van de club, in Bild over het feit dat Al-Hilal geen toegang kreeg tot de eetzaal. "Mijn team werd de weg versperd naar het eten, terwijl de afspraak duidelijk was: we zouden gezamenlijk een maaltijd gebruiken." Bayern ontkent dat er sprake is van opzet. Volgens de club was het hotel verantwoordelijk voor het misverstand.

Ajax zwaait ook Alderweireld uit
Ajax neemt zondag officieel afscheid van Toby Alderweireld tijdens de klassieker tegen Feyenoord. De 25-jarige verdediger wordt in de rust op het veld bedankt voor zijn jaren bij Ajax, liet de landskampioen dinsdag weten. Eerder werd al bekend dat Daley Blind, die afgelopen zomer verhuisde naar Manchester United, tijdens Ajax-Feyenoord officieel wordt uitgezwaaid in de ArenA. Alderweireld vertrok in september 2013 naar het Spaanse Atletico Madrid. Maar het lukte niet eerder om een datum te vinden voor een afscheid. Dit seizoen is hij uitgeleend aan Southampton, de club van coach Ronald Koeman.

Oude liefde omarmt Elm
De Zweedse voetballer Rasmus Elm is terug bij de club waar hij zijn doorbraak beleefde. De 26-jarige middenvelder heeft zich dinsdag voor anderhalf jaar verbonden aan Kalmar FF. Vanwege mysterieuze en aanhoudende maagklachten liet Elm begin dit jaar zijn contract bij de Russische topclub CSKA Moskou ontbinden. In de vertrouwde omgeving bij Kalmar wil de Zweedse international eerst helemaal beter worden, voordat hij weer gaat voetballen.

"Ik ben blij dat ik hier weer ben, al had ik graag onder andere omstandigheden willen terugkeren'', zei Elm. De Zweed verhuisde in 2009 van Kalmar naar AZ. Na drie succesvolle jaren stapte de middenvelder, specialist in spelhervattingen, over naar CSKA Moskou. Afgelopen jaar kwam naar buiten dat Elm met ernstige maagproblemen kampt. Aangezien inspanningen leiden tot maagbloedingen, traint de 39-voudig international al maandenlang niet meer.

Korte rentree Korte
Aanvaller Giovanni Korte is opnieuw enige tijd uit de roulatie bij FC Dordrecht. Hij heeft een scheurtje in zijn linker kuitbeen opgelopen. Een operatie is volgens de clubleiding niet nodig. Het herstel vergt enkele weken. Korte maakte zaterdag in de uitwedstrijd tegen AZ (2-0) zijn rentree na een kuitbeenbreuk. Tijdens dat duel raakte hij opnieuw geblesseerd aan zijn linkerbeen. Bij nader onderzoek in een ziekenhuis werd een scheurtje in het kuitbeen geconstateerd.

Minuut stilte voor Malanda
Voor het begin van alle wedstrijden in de Duitse Bundesliga zal er volgende week een minuut stilte zijn als eerbetoon aan Junior Malanda. Dat heeft de Duitse voetballiga (DFL) dinsdag laten weten. De twintigjarige Belgische voetballer van VfL Wolfsburg kwam eerder deze maand door een verkeersongeluk om het leven. Meer dan duizend mensen woonden dinsdag in de Baseliek van Koekelberg in Brussel de afscheidsdienst voor Malanda bij. De spelers en technische staf van VfL Wolfsburg waren ook aanwezig.

Japan probleemloos door
Titelverdediger Japan heeft zich dinsdag verzekerd van een plek in de kwartfinales in de Azië Cup. Het won in Melbourne met 2-0 van Jordanië. Het was de derde overwinning in de groepsfase van Japan, dat als poulewinnaar doorgaat. De doelpunten kwamen op naam van Keisuke Honda en Shinji Kagawa. Irak bereikte als nummer twee van de groep eveneens de kwartfinales. De ploeg uit het Midden-Oosten won in Canberra met 2-0 van Palestina. Japan treft in de kwartfinale de Verenigde Arabische Emiraten, Irak neemt het op tegen Iran.

Bayer doet zaken met AS Roma
Bayer Leverkusen heeft zich verzekerd van Tin Jedvaj. Het grote talent komt in 2016 over van AS Roma, de Kroaat speelt al op huurbasis bij de Duitse club. De negentienjarige international groeide bij Bayer uit tot basisspeler, iets wat hem in Rome niet lukte. De huurdeal loopt nog tot de zomer van 2016, daarna mag Jedvaj definitief speler van Bayer Leverkusen noemen. Hij tekent dan een contract tot 2020 in Duitsland. 'Tin heeft de afgelopen maanden ongelooflijk veel progressie geboekt. Hij zal de komende jaren een sleutelspeler worden bij Bayer', aldus de Duitse club op de officiële website.

KNVB: Nijhuis fluit Klassieker
Niet Björn Kuipers, maar scheidsrechter Bas Nijhuis heeft zondag de leiding over de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam (12.30 uur). Dat meldt de KNVB dinsdag. Nijhuis wordt in de Arena bijgestaan door assistenten Rob van de Ven en Charl Schaap. Serdar Gözübüyük is vierde official. Nijhuis fluit voor de derde keer in zijn scheidsrechtersloopbaan de Klassieker.

Aanstellingen arbiters Eredivisie:

Vrijdag 23 januari:
FC Twente - Heracles Almelo (20.00 uur): Van Sichem

Zaterdag 24 januari:
SC Cambuur - PSV (18.30 uur): Van Boekel
PEC Zwolle - AZ (19.45 uur): Vink
FC Dordrecht - Excelsior (19.45 uur): Blom
sc Heerenveen - Vitesse (20.45 uur): Higler

Zondag 25 januari:
Ajax - Feyenoord (12.30 uur): Nijhuis
FC Groningen - FC Utrecht (14.30 uur): Van de Graaf
NAC Breda - Willem II (14.30 uur): Liesveld
Go Ahead Eagles - ADO Den Haag (16.45 uur): Janssen

FIFA schiet Russen te hulp
De wereldvoetbalbond FIFA is de Russen te hulp geschoten in het salarisgeschil met bondscoach Fabio Capello. Vanuit Zürich is een voorschot overgemaakt, zodat de Russische bond alvast een deel van achterstallige betalingen kan goedmaken. De Italiaanse coach wacht al maanden op zijn geld. Hij zou naar verluidt nog 5,5 miljoen euro tegoed hebben van de Russische bond, die volgens voorzitter Nikolaj Tolstitsj in grote financiële problemen verkeert.

"We werken aan een oplossing, maar dit voorschot is nog niet toereikend om onze schuld in te lossen." UEFA-voorzitter Michel Platini heeft bij een bezoek aan Moskou aangedrongen op een snelle oplossing, omdat het financiële geschil niet goed is voor het imago van de organisator van het eerstkomende WK in 2018.

Arbiters staken na bomaanslag
De voetbalscheidsrechters in Cyprus zijn voor een week in staking gegaan na een bomaanslag op het ouderlijk huis van een van hun collega's. "Een laffe terreurdaad", noemde de vakbond van scheidsrechters de explosie bij de woning in Limassol, waarbij de moeder van arbiter Thomas Mouskos op dat moment aanwezig was. Ze bleef ongedeerd. Het arbitragegilde is het geweld zat. Dit was namelijk al de vierde bomaanslag op een van hun leden. De aanslagen houden zeer waarschijnlijk verband met een groot onderzoek naar matchfixing in Cyprus, waarbij scheidsrechters en leden van de voetbalbond betrokken zouden zijn. Justitie in Cyprus onderzoekt zeventien verdachte voetbalwedstrijden.

Champagne op de koffie
De KNVB ontvangt dinsdag Jérôme Champagne in Zeist. De 56-jarige Fransman hoopt op Nederlandse steun in zijn kandidatuur voor het FIFA-pluche. In gesprek met onder meer directeur Bert van Oostveen zal hij een boekje opendoen over zijn toekomstplannen, weet Voetbal International. Champagne gaat tijdens de verkiezing de strijd aan met zittend voorzitter Sepp Blatter en kandidaten David Ginola en prins Ali van Jordanië. De KNVB moet voor eind januari kenbaar maken welke kandidaat het steunt.

Stevens houdt boot af
Huub Stevens maakt indruk bij VfB Stuttgart. De Nederlandse trainer kan zijn contract bij de Duitse club al na enkele maanden verlengen, schrijft De Telegraaf. "Ik kan me voorstellen dat we ook na dit seizoen met Stevens verder gaan", laat voorzitter Bernd Wahler weten. Stevens houdt een slag om de arm. "Ik wissel constant van gedachten met de directie, maar daarover hebben we nog niet gesproken." De trainer, die Stuttgart moet behouden voor de Bundesliga, heeft een contract tot het einde van het seizoen.

WK-kater Brazilië
De Braziliaanse belastingbetaler zal de pijn van het WK 2014 niet alleen sportief, maar ook financieel nog lang blijven voelen. Het afbetalen van het voetbalstadion in hoofdstad Brasilia gaat de belastingbetaler nog duizend jaar in de portemonnee raken, weet het AD. Aan het stadion, waar Oranje beslag legde op de derde plaats door Brazilië te kloppen, hangt een prijskaartje van 620 miljoen euro. In het eerste exploitatiejaar bracht het stadion 420.000 euro op.

NOS krijgt tik op de vingers
Het Commissariaat voor de Media heeft de NOS op de vingers getikt. De omroep mag bij de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden volgens Sp!ts 'geen platform bieden' aan betaalzender FOX Sports. Wanneer dit wel gebeurt, dan riskeert de NOS een dwangsom. Dit bedrag kan oplopen tot één miljoen euro. De NOS verwees onder meer naar aanvangstijden van wedstrijden op FOX. De omroep moet voor 18 maart de gemaakte afspraken hebben aangepast, laat het commissariaat weten.