Cruijff accepteerde Ajax-intentie niet: Barça was meer dan een club
Legendarische nummer veertien koos bewust voor Catalonië

Cruijff accepteerde Ajax-intentie niet: "Barça was meer dan een club"

21-01-2015 00:01
11

Johan Cruijff geldt nog steeds als een grote naam bij de Spaanse topclub FC Barcelona. Toch had het volgens de legendarische nummer veertien weinig gescheeld of hij had uitgerekend voor aartsvijand Real Madrid zijn kunsten vertoond.

In een documentaire van TV3 komt de 67-jarige Cruijff aan het woord over zijn periode in Catalonië. Volgens hem was de overstap 'controversieel', omdat Spanje bekend stond als fascistisch. Eigenlijk had de leiding van Ajax destijds een andere opzet in gedachten. "Dan was ik verkocht aan Real Madrid", zo luidt zijn onthulling.

Wedden

Meer odds

Cruijff had zelf echter weinig zin in het spelen voor de Madrilenen. "Ik ben een oorlogskind en heb geleerd om niet alles te accepteren. Het was een uitdaging om te spelen voor een club met een Catalaanse vertegenwoordiging. Het was meer dan een club", aldus de iconische Nederlander, die tussen 1973 en 1978 voor Barça speelde.

Later was Cruijff er als coach werkzaam, net zoals Pep Guardiola. Laatstgenoemde is lyrisch over zijn illustere voorganger. "Zonder de komst van Cruijff zou alles niet mogelijk zijn geweest."