In het kort: Inter en PSG maken geen fout, Nederlanders waardevol voor clubs

In het kort: Inter en PSG maken geen fout, Nederlanders waardevol voor clubs

21-01-2015 23:36
5

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Inter kraakt negen man Sampdoria
Internazionale heeft woensdag de kwartfinales van het Italiaanse bekertoernooi bereikt. De ploeg van trainer Roberto Mancini kreeg Sampdoria pas op de knieën toen de bezoekers nog slechts met negen man op het veld stonden. Xherdan Shaqiri, de Zwitserse topaankoop van deze winter, opende na 70 minuten de score in Milaan. Mauro Icardi besliste de ongelijke strijd in de slotfase: 2-0. Sampdoria moest al na twaalf minuten met tien man verder, toen Nenad Krsticic de rode kaart kreeg. Een kwartier voor tijd moest ook Pawel Wszolek inrukken, met twee keer geel.

PSG boekt bekerzege met invaller Van der Wiel
Paris Saint-Germain ging ook door, ten koste van Girondins Bordeaux: 2-1. De totale productie was Zuid-Amerikaans. Voor rust scoorden Edinson Cavani en Javier Pastore, vlak na de hervatting gaf Diego Rolan de bezoekers enige hoop. Gregory van der Wiel mocht de laatste vijf minuten de voorsprong van 'PSG' helpen bewaken. Zlatan Ibrahimovic bleef op de bank.

Vorm lonkt met Spurs naar bekerfinale
Doelman Michel Vorm heeft woensdag met Tottenham Hotspur de eerste stap gezet richting de finale van de League Cup. De Spurs wonnen het eerste duel met Sheffield United in de halve finale, zij het moeizaam: 1-0. Het enige doelpunt op White Hart Lane kwam een kwartier voor tijd van Andros Townsend, die een strafschop benutte. Volgende week volgt de return in Sheffield, bij de club die uitkomt op het derde niveau in Engeland. Vorm krijgt in het bekertoernooi de voorkeur.

Nederlandse debutant redt Cercle
Cercle Brugge heeft verrassend de halve eindstrijd bereikt van het Belgische bekertoernooi. Albian Muzaqi redde de tobbende eersteklasser woensdagavond tegen het betere Charleroi. De Nederlandse debutant (ex-PSV) scoorde halverwege de tweede helft. In blessuretijd, toen de bezoekers met doelman Nicolas Penneteau in de spits wanhopig aanvielen, maakte Stephen Buyl er zowaar nog 2-0 van. Voor eigen publiek had Charleroi met 2-1 gewonnen. AA Gent ging door ten koste van Lokeren (1-0), maar dat was na de 4-1 uit al geen verrassing meer.

Van Dijk leidt Celtic naar de kop
Met zijn derde doelpunt van het seizoen heeft Virgil van Dijk woensdag een aandeel gehad in de overwinning van Celtic op Motherwell. De Nederlandse verdediger opende na 25 minuten de score op Celtic Park in Glasgow. De Schotse kampioen liep vervolgens uit naar een ruime zege, dankzij treffers van Leigh Griffiths en twee keer invaller Mikael Lustig: 4-0. Celtic nestelde zich daardoor aan kop van de Schotse Premier League, met één punt meer dan Aberdeen en bovendien een wedstrijd minder gespeeld. Van Dijk (23) staat nadrukkelijk in de belangstelling van diverse Engelse clubs

Anderlecht probleemloos naar halve eindstrijd
Anderlecht heeft woensdagavond probleemloos de halve finales bereikt van het toernooi om de Belgische voetbalbeker. Ook de return tegen Zulte Waregem leverde een ruime zege op. Het duel in Brussel eindigde in 4-2. Uit had de veelvoudig nationaal kampioen al met 3-0 gewonnen. Bij rust leidde Anderlecht al met 3-0 door treffers van de Amerikaan Sacha Kljestan (twee) en de Ivoriaan Gohi Bi Cyriac. Halverwege de tweede helft had ook de Congolese invaller Leya Iseka nog succes. Aleksandar Trajkovski redde vanaf de strafschopstip de eer van de bezoekers, waarna Benteke de eindstand bepaalde.

Van Wolfswinkel helpt Saint-Etienne verder
Ricky van Wolfswinkel heeft woensdag met twee doelpunten een belangrijk aandeel gehad in de bekerwinst van Saint-Etienne. De nummer vier van de Franse competitie had wel een verlenging nodig om zich te ontdoen van FC Tours, dat uitkomt in de tweede divisie (3-5). Saint-Etienne keek in Tours lang tegen een achterstand aan door een eigen doelpunt van Bayal Sall. Tussen de 64e en 73e minuut draaiden de bezoekers de wedstrijd echter helemaal om, door twee treffers van Van Wolfswinkel en eentje van Kévin Monnet-Paquet. Tours sleepte er nog een verlenging uit, maar nadat de thuisclub met tien man was komen te staan, beslisten Mevlut Erding en Monnet-Paquet het duel in het voordeel van Saint-Etienne.

Gomez loodst Fiorentina naar kwartfinale
Mario Gomez heeft Fiorentina woensdag naar de kwartfinales van het Italiaanse bekertoernooi geloodst. De Duitse international, die de laatste tijd veel kritiek kreeg, scoorde in het duel met Atalanta Bergamo binnen een half uur tweemaal. Tussendoor had ook Juan Cuadrado nog succes. De Colombiaan, begeerd door Chelsea, benutte een strafschop. Rolando Bianchi bepaalde de ruststand op 3-1. In de tweede helft wachtten de toeschouwers in Florence vergeefs op meer doelpunten.

Juventus ontsnapt aan uitgave van 22 miljoen
Aan de juridische strijd tussen Chelsea en Juventus is dinsdag een einde gekomen. Het Internationale Sporttribunaal (CAS) heeft de Italiaanse club in het gelijk gesteld in een hoog opgelopen zaak rond Adrian Mutu. De Roemeense spits werd door de Londenaren ontslagen vanwege cocaïnegebruik en stapte nadien over naar Turijn, waarna hij werd ondergebracht bij Livorno. Chelsea spande een zaak aan om financiële genoegdoening te realiseren, maar volgens het CAS is dat verzoek ongegrond.

Berlusconi ontkent
Silvio Berlusconi wil ondanks de sportieve crisis niet af van AC Milan. De 78-jarige mediatycoon en politicus, via zijn investeringsmaatschappij Fininvest al bijna dertig jaar eigenaar van de befaamde Italiaanse voetbalclub, wees de nieuwe verkoopgeruchten woensdag gedecideerd van de hand. "Die missen elke grond. Ze slaan nergens op", reageerde hij tegenover persbureau Ansa. De voormalig regeringsleider voedde de speculaties zondag na afloop van de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo (0-1).

"Ik snap dat het andere tijden zijn dan toen we gewoon van Barcelona wonnen, maar het is onacceptabel van ploegen te verliezen waar de spelers vijfmaal minder verdienen dan bij ons." Aan het wegsturen van trainer Filippo Inzaghi dacht hij overigens niet. Dagblad La Repubblica schreef dat Berlusconi Milan zo snel mogelijk kwijt wil, maar dat het niet zo gemakkelijk is een koper te vinden die bereid is een slordige achthonderd miljoen euro op tafel te leggen.

Spits op proef in Groningen
Arni Vilhjálmsson is op proef bij FC Groningen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden woensdag. De aanvaller uit IJsland traint tot aan het weekeinde mee in Groningen, tevens zal hij het Eredivisie-duel met FC Utrecht bijwonen. De twintigjarige Vilhjálmsson is speler van Breidablik Kopavogur en jeugdinternational van IJsland.

'New FIFA Now'
Onder het motto 'New FIFA Now' heeft een groep Europese parlementariërs en voetbalbestuurders woensdag gepleit voor grote veranderingen bij de wereldvoetbalbond. De actiegroep presenteerde in het Europees Parlement in Brussel een plan met tien verbeterpunten voor de FIFA, die al jarenlang wordt achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping. In de aanloop naar de voorzittersverkiezing van de mondiale federatie, op 29 mei, roept de Europese coalitie op tot actie. "We zien het imago van de FIFA steeds slechter worden", zei de Britse parlementariër Damian Collins. "Ik denk dat de grens is bereikt."

Tanken bij Vitesse
Arnhem is vanaf komende vrijdag een Vitesse-tankstation rijker. De Eredivisie-club opent dan het Vitesse Tankstation. Van elke liter die getankt wordt, gaat één eurocent naar de voetbalschool van Vitesse. Bovendien profiteren klanten van korting wanneer het eerste elftal van Vitesse een wedstrijd wint. Na elke overwinning kunnen klanten die in het bezit zijn van een kortingspas genieten van scherpere prijzen. "Het Vitesse Tankstation past perfect binnen het idee om meer geel-zwart in Arnhem en omstreken te zien", zegt directeur Joost de Wit. Nicky Hofs verricht vrijdag de opening.

Lazio slaat nog een keer toe
Na Wesley Hoedt, die komende zomer naar Lazio vertrekt, heeft de Italiaanse club woensdag ook de Braziliaan Maurício dos Santos Nascimento vastgelegd. De 26-jarige verdediger komt voor 2,7 miljoen euro over van Sporting Portugal. Maurício kwam in 2013 naar Lissabon. Daarvoor speelde hij in eigen land voor onder andere Palmeiras en Gremio. Hij wordt woensdag medisch gekeurd in Rome.

Monaco telt 15,75 miljoen neer
AS Monaco neemt Bernardo Silva definitief over van Benfica. De twintigjarige middenvelder die al sinds de zomer werd gehuurd komt voor 15,75 miljoen euro over. De Portugees tekent in het prinsdom een contract tot de zomer van 2019. De door Benfica opgeleide Silva speelde in de eerste seizoenshelft al 21 duels voor Monaco, waar doelman Maarten Stekelenburg een reserverol vervult.

Muizenplaag in Manchester
Old Trafford, het stadion van Manchester United, wordt geteisterd door een muizenplaag. De noord- en zuidtribunes bieden een warm thuis aan ongedierte, meldt The Daily Mail woensdag. Drie keer eerder kampte United in het verleden met een muizenplaag. Nu hebben de beestjes ook de kantoren van Old Trafford bereikt. "Het is een zwaar gevecht om er van af te komen", laat iemand van de club weten.

City vliegt heen en weer
Manchester City doet woensdag Abu Dhabi aan. De Engelse kampioen speelt tussen twee Engelse wedstrijden door een oefenwedstrijd tegen Hamburger SV. Afgelopen zondag kwam City nog in actie tegen Arsenal (0-2), over drie dagen neemt de club het in de FA Cup op tegen Middlesbrough. Trainer Manuel Pellegrini heeft alle spelers die beschikbaar zijn meegenomen op de trip naar het Midden-Oosten.

Roma geeft 900 extra kaarten
Feyenoord heeft voor het Europa League-bezoek aan AS Roma negenhonderd extra kaarten toegewezen gekregen. Dat meldt de Rotterdamse club op de officiële website. Daarmee komt het totaal aan kaarten voor Feyenoord-fans op 4500. Voorlopig blijft het bij negenhonderd extra plaatsbewijzen, het verzoek van Feyenoord om tenminste vijfduizend fans mee te nemen staat volgens de club nog steeds uit.

Arsenal strikt jonge Pool
Arsenal heeft woensdag de zeventienjarige Krystian Bielik vastgelegd. De Poolse middenvelder komt over van Legia Warschau, dat volgens Engelse media zo'n drie miljoen euro ontvangt voor de jeugdinternational. Bielik debuteerde afgelopen augustus op 16-jarige leeftijd voor Legia. Hij kwam dit seizoen vijf keer in actie in de competitie en één keer in de Europa League.

Virusje in Rotterdam
Binnen de selectie van Feyenoord heerst een klein griepvirus. Drie spelers hebben last van griepsverschijnselen, meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Feyenoord bereidt zich voor op de Klassieker van komende zondag in Amsterdam tegen Ajax. Derde doelman Ronald Graafland bleef thuis, terwijl Khalid Boulahrouz voortijdig het trainingsveld verliet. Ook Bilal Bakacikoglu is niet geheel fit weet de krant. In Amsterdam ontbreekt Elvis Manu wegens een blessure.

Trezeguet stopt met voetballen
David Trezeguet stopt met voetballen. De 37-jarige aanvaller die met Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd en zijn land in 2000 naar EK-winst schoot heeft een aanbod van Real Mallorca afgezegd en kan trainer worden bij zijn voormalige club Juventus. Dat bevestigde de manager van de 71-voudig international (34 goals) woensdag in de Argentijnse krant Clarin.

Trezeguet speelde van 2000 tot 2010 voor Juve en werd met de Turijnse topclub vier keer kampioen van Italië, al werden de laatste twee titels later ingetrokken wegens het omkoopschandaal waar de club bij betrokken was. Eerder kwam Trezeguet uit voor het Argentijnse Platense en AS Monaco. Na Juve speelde hij nog in Spanje, Abu Dhabi, Argentinië en India. Met 34 goals is Trezeguet op 2 spelers na topscorer aller tijden voor het Frans nationaal elftal. Alleen Thierry Henry (51) en Michel Platini (41) scoorden vaker.

Ajax bindt wéér een talent
Terry Lartey Sanniez heeft een mondeling akkoord bereikt met Ajax over een nieuw contract. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De achttienjarige rechtsback liet tijdens de UEFA Youth League-duels van de A1 van Ajax een uitstekende indruk achter. Marc Overmars, directeur voetbalzaken, heeft inmiddels een mondeling akkoord bereikt met het talent over een contract tot de zomer van 2018. Daarnaast zal ook Elton Acolatse, speler van Jong Ajax, op korte termijn een contract tot 2018 ondertekenen in Amsterdam.

Medische keuring Hoedt in Rome
AZ-verdediger Wesley Hoedt (20) legt woensdag een medische keuring af bij SS Lazio. De jongeling zette dinsdagavond voet op Italiaanse bodem. Wanneer Hoedt de keuring goed doorstaat tekent hij een meerjarig contract bij de Italiaanse club, dat komende zomer ingaat. Lazio hoopte Hoedt per direct over te nemen van AZ, maar bereikte geen akkoord met de Alkmaarders over de afkoopsom die betaald moet worden voor Hoedt. Komende zomer is het talent transfervrij. Volgens het AD blijft Lazio hoop houden Hoedt in januari al aan te kunnen trekken.



Stevens: straftraining om 05.56 uur
'Harter Hund' Huub Stevens heeft van zich doen spreken in Duitsland. De Nederlandse coach van VfB Stuttgart was dinsdag vroeg uit de veren. Om 05.56 uur - om precies te zijn - liet hij middenvelder Moritz Leitner een straftraining afwerken. De voetballer klaagde tijdens het trainingskamp van de club over het fluiten van Stevens, nadat hij een onderling partijtje op de training stillegde. De coach was daar niet van gediend en beet Leitner toe dat hij zich op kon maken voor een straftraining. En daar was Stevens zelf ook bij aanwezig. Hij keek toe hoe Leitner zich 's ochtends in alle vroegte in het zweet werkte.

PEC Zwolle denkt aan Van Halst
Oud-voetballer en analist Jan van Halst gaat mogelijk aan de slag bij PEC Zwolle. Van Halst, werkzaam bij sportmarketingbureau Sportfive, moet volgens het Algemeen Dagblad financieel orde op zaken stellen bij de club. PEC Zwolle nam afgelopen jaar afscheid van commercieel directeur Edward van Wonderen. In de zoektocht naar een geschikte opvolger is PEC Zwolle nu bij Sportfive uitgekomen, waar Van Halst aan verbonden is als commercieel directeur. Hij gaat naar verwachting parttime aan de slag in Zwolle, meldt de krant.

Atlético: boost van 45 miljoen
De Chinese investeerder Wang Jianlin heeft woensdag met zijn Dalian Wanda Group een overeenkomst bereikt met Atlético Madrid over een investering van 45 miljoen euro in de Spaanse voetbalclub. De op een na rijkste man van China krijgt daarmee twintig procent van de aandelen van de regerend Spaans kampioen. Atlético kan vanwege torenhoge schulden in eigen land nauwelijks meer krediet krijgen en richt zich daarom op het buitenland in de zoektocht naar kapitaal.