PSV wint in Leeuwarden en kan handenwrijvend Klassieker tegemoet zien
Eindhovenaren winnen in Friesland

24-01-2015 20:20
17

PSV heeft zaterdag het fundament onder een mogelijke landstitel weer wat steviger gemaakt. De ploeg van trainer Phillip Cocu had weliswaar grote moeite met SC Cambuur, maar pakte wel opnieuw de winst: 1-2.

Daardoor kunnen de PSV'ers zondag met een comfortabele voorsprong van zeven punten voor de tv gaan zitten als concurrent Ajax tegen Feyenoord speelt. Overtuigend was het opnieuw niet wat PSV liet zien, net als vorige week in Arnhem bij de hervatting van het seizoen. De ploeg van Cocu zit echter in een fase waarin het ook slechte wedstrijden weet te winnen, al ging het dinsdag in het bekertoernooi wel gruwelijk mis bij Roda JC.

Toen gooide Cocu zijn elftal overhoop en incasseerde PSV niet alleen een sportieve, maar vooral mentale nederlaag. In Leeuwarden greep de trainer daarom terug op zijn vertrouwde opstelling. Ook die ploeg kende op het kunstgras in Friesland echter grote moeite met de geel-blauwe brigade van trainer Henk de Jong.

Sterkhouders slaan toe
Cambuur wil altijd aanvallen, wie de tegenstander ook is, en greep daarom ook PSV bij de keel. De thuisclub liet de bal veel makkelijker rondgaan dan de Brabantse kampioenskandidaat, maar het verzuimde de kansen af te maken. Topschutter Bartholomew Ogbeche en huurling Sinan Bytyqi misten in het eerste kwartier twee open kansen om Cambuur op voorsprong te schieten.

Het duurde zeker een half uur voordat PSV wat onder de aanhoudende druk van Cambuur uit kwam. Zoals zo vaak dit seizoen sloeg de koploper toe uit een spelhervatting. Jetro Willems bracht een afgeslagen hoekschop opnieuw voor het doel en vond het hoofd van aanvoerder Georginio Wijnaldum, die de bal langs doelman Leonard Nienhuis kopte (0-1).

De Ridder doet wat terug
Cambuur ging na rust hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker en drong PSV bij vlagen ver terug op eigen helft. De bal wilde echter maar niet goed vallen voor de thuisclub. Uit een van de spaarzame uitbraken besliste PSV het duel een kwartier voor tijd via Memphis Depay, die profiteerde van een uitglijder van Nienhuis (0-2). In blessuretijd deed Daniël de Ridder nog iets terug namens Cambuur.