Ongekend frivool Twente dankt smaakmakers tegen kansloos AZ
Tukkers veel te sterk voor Alkmaarders

27-01-2015 22:34
17

FC Twente heeft in de KNVB Beker aan het zelfvertrouwen gewerkt. De ploeg van trainer Alfred Schreuder was mede dankzij een uitblinkende Hakim Ziyech veel te sterk voor AZ (3-0) en plaatst zich voor de halve finale van het bekertoernooi.

Tegen AZ speelde FC Twente eindelijk weer eens goed voetbal, zeker in de eerste helft. Volkomen verdiend bereikte de ploeg van trainer Alfred Schreuder de laatste vier van het nationale bekertoernooi. Het zwakke AZ had in Enschede geen schijn van kans. Hakim Ziyech was aan Twentse kant met twee fraaie doelpunten de grote man.

FC Twente begon agressief aan het bekerduel. Al na twee minuten was Renato Tapia dicht bij het openingsdoelpunt. Buiten bereik van doelman Esteban schoot de middenvelder op de paal. Even later wankelde AZ opnieuw. Na een technisch hoogstandje van Luc Castaignos kogelde Cuco Martina over. AZ beperkte zich in die openingsfase noodgedwongen tot verdedigen. De ploeg kwam slechts sporadisch over de middenlijn.

AZ onmachtig
Na bijna 25 minuten kwam FC Twente verdiend op voorsprong. Ziyech brak uit op rechts en de ongedekte Castaignos had geen moeite de voorzet achter Esteban te werken: 1-0. Ook na die treffer heerste FC Twente op alle fronten. AZ kwam er nauwelijks aan te pas. Verder dan een afstandsschot van Nemanja Gudelj en een buitenspeldoelpunt van Muamer Tankovic kwam de ploeg niet.

FC Twente kreeg wel mogelijkheden en kort voor rust verdubbelde Ziyech de marge met een fraai schot. AZ begon de tweede helft met meer passie. Invaller Aron Jóhannsson was dicht bij de aansluitingstreffer. Hij strandde op doelman Sonny Stevens. Kort daarna overkwam Simon Poulsen hetzelfde. FC Twente vatte die waarschuwingen serieus op en schakelde weer een tandje bij.

Ziyech opnieuw fraai
Na ruim een kwartier besliste Ziyech de ongelijke strijd definitief. Opnieuw was hij trefzeker met een fraai schot, dat onhoudbaar voor Esteban in de kruising verdween. De publiekswissel die Ziyech tien minuten voor tijd van zijn trainer kreeg, was volkomen terecht.