'Na die woorden van Cruijff is worstelend Ajax nog verder weg geraakt van Ajax'
De amusementswaarde ging in de Arena niet omhoog, maar omlaag

'Na die woorden van Cruijff is worstelend Ajax nog verder weg geraakt van Ajax'

28-01-2015 07:37
62

Ajax keek de afgelopen jaren al wel vaker tegen een achterstand aan, maar nog nooit werd er rondom Amsterdam zo gevreesd voor het mislopen van de titel als nu. De achterstand op PSV bedraagt zes punten en het ziet er nog niet naar uit dat Frank de Boer er in slaagt zijn team op de rit te krijgen.

Ajax werd dit seizoen uitgeschakeld in de Champions League en de KNVB Beker, verloor de strijd om de Johan Cruijff Schaal en verliest nu ook het zicht op de titel uit het oog. Het spel is bovendien niet om aan te zien en dat zorgt ervoor dat de onrust voorzichtig toeneemt. 

Het Algemeen Dagblad vraagt zich woensdag af of De Boer nog wel de juiste man is voor Ajax. In feite doet de trainer niet heel veel anders. Na vier jaar telkens een nieuwe leegloop, legde Ajax de afgelopen seizoenen vooral na de winterstop de basis voor de vier titels. Met het collectief als grote kracht.

Het verwachtingspatroon is echter veel hoger. De Boer wilde met Ajax overwinteren in de Champions League en aantrekkelijker gaan voetballen. Technisch directeur Marc Overmars sprak in september zelfs van 'de beste selectie sinds jaren'. Een inschattingsfout, concludeert het AD nu. 'De amusementswaarde ging in de Arena niet omhoog, maar omlaag.'

Hoe dat komt? 'Een kwestie van kwaliteit, ervaring en toch ook mentaliteit.' Joël Veltman, Ricardo van Rhijn en Nicolai Boilesen moeten naast Davy Klaassen de kar trekken, maar worstelen vooral met zichzelf. En onduidelijkheid over de toekomst van Lasse Schöne, Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthórsson, Arek Milik en Niki Zimling werkt ook niet echt bevordelijk.

'Johan Cruijff startte de revolutie bij de Amsterdamse club vier jaar geleden met de woorden 'Ajax is Ajax niet meer'. Wie het team zondag zag worstelen tegen Feyenoord - zonder vertrouwen, zonder flair, zonder overtuiging - moet tot de conclusie komen dat Ajax nog verder weg is geraakt van Ajax', aldus het Algemeen Dagblad.