Vitesse laat het liggen en gaat opnieuw hard onderuit in het hoge noorden
FC Groningen zegeviert met 4-0 en bereikte laatste vier

28-01-2015 22:35
24

FC Groningen mag blijven dromen van de bekerfinale in De Kuip. De ploeg van coach Erwin van de Looi schakelde woensdagavond op eigen veld Vitesse met liefst 4-0 uit. In het laatste halfuur strafte de tot dan mindere thuisclub de Arnhemse slordigheid in de afronding keihard af.

Spelers van beide teams spraken in de aanloop naar het duel in de Euroborg van de 'wedstrijd van het jaar'. Dat was aan de inzet en de felheid in de persoonlijke duels vanaf de aftrap te zien. Al na amper één minuut had verdediger Eric Botteghin van FC Groningen geel te pakken na een stevige overtreding op Uros Djurdjevic.

Bij de rust stond het nog 0-0, maar was de score in gele kaarten al opgelopen tot 3-3. Op de beslissingen van Kuipers viel weinig aan te merken, al reageerde Vitesse-trainer Peter Bosz boos nadat verdediger Johan Kappelhof van FC Groningen de doorgebroken Zakaria Labyad had neergelegd. 'Rood', riep de ex-prof, die als middenvelder van Feyenoord de KNVB-beker drie keer won. Kappelhof werd echter nog schuin in de rug gedekt door Botteghin, waardoor het arbitrageteam niets te verwijten viel.

Vitesse verzuimde in de eerste helft het technische overwicht in de stand tot uitdrukking te brengen. De ploeg van Bosz kreeg de beste kansen, maar toonde in het strafschopgebied te weinig scherpte, zoals wel vaker dit seizoen. Vlak voor de rust redde doelman Sergio Padt fraai bij een doelpoging van de gevaarlijke Djurdjevic.

Na de pauze ging met name Valeri Qazaishvili bij Vitesse door met het missen van opgelegde kansen. FC Groningen was pas in het laatste halfuur gevaarlijk. Guram Kashia stopte een kopbal van Michael de Leeuw op de doellijn met zijn arm. Rood en een strafschop waren het logische gevolg. Doelman Eloy Room stopte het schot van De Leeuw, maar Tjaronn Chery sloeg alsnog toe (1-0). De Leeuw kwam kort daarna alsnog tot scoren waarmee hij Vitesse de knock-out toediende: 2-0. Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld voerden de score daarna nog verder op: 4-0. (ANP)