Het scorebord staat niet op 0-0, maar geeft een 111-8 achterstand aan
"Lukt het hem een debat op gang te krijgen voor een nieuwe FIFA, dan heeft zijn kandidatuur zin gehad"

"Het scorebord staat niet op 0-0, maar geeft een 111-8 achterstand aan"

30-01-2015 09:02
2

De kandidatuur van Michael van Praag is kansloos, dat denkt Valentijn Driessen van De Telegraaf. Het is goed dat de Nederlander tegen Sepp Blatter probeert te strijden, maar een echte democratische strijd zal het niet worden.

"Helaas zijn het niet Nederland en de eerste wereld, maar de tweede en derde wereld die de FIFA regeren. Een groot deel van de 209 stemgerechtigde voetbalbonden heeft niets met democratie. Zo dictatoriaal hun land wordt geleid, zo dictatoriaal leiden zij hun voetbalbond", schrijft Driessen in TeleVisie. "Blatter voelt dat haarfijn aan. Hij spreekt de taal van de tweede en derde wereld, leidt FIFA al zeventien jaar op hun manier en staat ondanks een Zwitsers paspoort mijlenver van moderne westerse grondbeginselen."

"Ongeacht welke cadeautjes, die strijd kan Van Praag niet winnen", vervolgt Driessen. "Hij hoopt op debatten om z’n nobele verhaal te vertellen. Dat podium zullen z’n tegenstanders hem niet gunnen. Evenmin kan hij alle bonden langs. Degene die hij bezoekt, zullen horende doof zijn voor Van Praags deugdzame argumenten. Zelf stelde hij als een kleine club van een grote te kunnen winnen. Het scorebord staat niet op 0-0, maar geeft een 111-8 achterstand aan."

'Volgens Nederlands begrip geldt Van Praag als een doortastend diplomaat. In wereldwijd perspectief handelt hij onhandig. De oorwassing van Blatter in Brazilië was dapper. Maar in diplomatieke kring ga je zo niet met elkaar om. Van Praag trapte daar af voor zijn kandidatuur, maar torpedeerde die daar ook meteen weer. Veel bonden gruwden van zijn arrogante Europese diplomatie", aldus Driessen.

Tijdens de toelichting van zijn kandidaatstelling zette Van Praag alle andere kandidaten weg als ongeloofwaardig, daarmee schoffeerde hij de bonden die deze kandidaten steunen. En het feit dat Van Praag na vier jaar alweer plaats wil maken is voor veel voetbalbonden ook geen goed nieuws. "Dat Van Praag het op zijn manier doet, valt bijzonder te prijzen, maar maakt hem uiteindelijk kansloos. Lukt het hem een debat op gang te krijgen voor een nieuwe FIFA, dan heeft zijn kandidatuur zin gehad. En anders? Dan voegt podiumbeest Van Praag een mooi hoofdstuk toe aan 'Michael de Musical'."