In het kort: AS Roma morst zonder Strootman, rode cijfers voor PEC Zwolle

In het kort: AS Roma morst zonder Strootman, rode cijfers voor PEC Zwolle

31-01-2015 22:50
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

AS Roma verliest punten zonder Strootman
AS Roma dreigt koploper Juventus nog verder uit het oog te verliezen. De nummer twee van de Serie A kwam zaterdag voor eigen publiek zonder de geblesseerde Kevin Strootman niet verder dan een gelijkspel tegen Empoli (1-1). AS Roma heeft nu zes punten minder dan de lijstaanvoerder uit Turijn, die zondag ook nog in actie komt tegen Udinese.

Massimo Maccarone opende in de 39e minuut de score voor Empoli uit een strafschop. Maicon tekende in de 57e minuut voor de gelijkmaker. Beide ploegen speelden ruim een helft met tien man. AS Roma verloor Konstantinos Manolas na 38 minuten met een rode kaart. Riccardo Saponara kreeg in de 43e en 45e minuut een gele kaart en moest ook vertrekken.

PEC Zwolle duikt in de rode cijfers
PEC Zwolle heeft gedurende het boekjaar 2013/14 een verlies geleden van 300.000 euro. De bekerhouder had gehoopt om op nul te eindigen, maar volgens voorzitter Adriaan Visser is het tegendeel slechts onderdeel van 'de groeistuipen van de club'. In Zwolle is reeds rekening gehouden met een plaats in de gevarenzone (categorie één). "De organisatie loopt nog niet helemaal in de pas met de sportieve prestaties", citeert De Stentor uit de mond van Visser.

FC Oss verliest bij De Graafschap
FC Oss heeft zaterdag De Graafschap langszij zien komen op de ranglijst van de Jupiler League. Het onderlinge duel eindigde in een 2-1 zege voor de ploeg uit Doetinchem. Beide clubs hebben 33 punten na 22 wedstrijden, goed voor een plek in de subtop. Kristopher Vida zette De Graafschap na een uur spelen op 1-0, maar zeven minuten later was het alweer gelijk door een treffer van Jonathan Opoku. Karim Tarfi zorgde er een kwartier voor tijd voor dat de thuisploeg alsnog won.

Kortrijk voorlopig derde in België
KV Kortrijk staat voorlopig derde in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. De ploeg won zaterdag op bezoek bij Mouscron-Péruwelz met 3-0 en heeft nu 41 punten uit 24 duels. Koploper Club Brugge, dat vrijdag al won van Oostende, heeft er tien meer. Gertjan De Mets, Adam Marusic en Zarko Tomasevic maakten de doelpunten voor de ploeg van coach Yves Vanderhaeghe. Eerder op de avond belandde Charleroi in de top zes dankzij een 1-0-zege op Racing Genk. De Griek Stergos Marinos bezorgde zijn ploeg diep in de tweede helft de drie punten.

Marseille klopt Evian
André-Pierre Gignac heeft Olympique Marseille zaterdag een nipte thuiszege op Evian bezorgd (1-0). Hij benutte na 49 minuten een strafschop. Olympique Marseille klom naar de tweede plaats. De achterstand op koploper Olympique Lyon bedraagt één punt. De lijstaanvoerder staat zondag voor een lastige uitwedstrijd tegen AS Monaco. Marseille heeft net zo veel punten als Paris Saint-Germain, de kampioen die vrijdag Stade Rennes klopte (1-0). Marseille heeft echter een beter doelsaldo.

Australië schrijft historie

De Australische voetballers hebben zaterdag in Sydney voor eigen publiek voor de eerste keer de Azië Cup veroverd. Het gastland, met man of the match Trent Sainsbury van PEC Zwolle in de basis, versloeg in de finale Zuid-Korea met 2-1 na verlenging. De Australiërs kwamen al in de 45e minuut op voorsprong door een doelpunt van Massimo Luongo. In de blessuretijd sleepte Song Hueng-min er met zijn treffer een verlenging uit voor de Zuid-Koreanen. James Troisi maakte in de 105e minuut de 2-1 en Australië gaf het daarna niet meer uit handen. Tommy Oar van FC Utrecht bleef de hele wedstrijd op de bank.

Dordrecht handelt
FC Dordrecht heeft zaterdag afstand gedaan van Javier Vet. De verdediger verruilt de kelder van de Eredivisie voor Jupiler League-club Almere City FC. Met de transfer is geen transfersom gemoeid. De 21-jarige Vet, die dit seizoen één keer mocht invallen van trainer Ernie Brandts, tekent een contract voor anderhalf jaar in Almere. Hij kwam in het verleden uit voor Ajax en de amateurs van AFC uit Amsterdam.

Duel van Jong Ajax afgelast
De Jupiler League wordt dit weekeinde geteisterd door de sneeuwval. In Volendam kon vrijdag ondanks een witte laag op het kunstgras wel gespeeld worden, maar de wedstrijd tussen Almere City FC en Telstar werd afgelast. Voor zaterdag is ook het treffen tussen Jong Ajax en FC Den Bosch afgelast. Die wedstrijd stond gepland voor 16.30 uur op De Toekomst. Het veld is echter afgekeurd. Bij De Graafschap, dat aantreedt tegen FC Oss om 19.45 uur, wordt het veld sneeuwvrij gemaakt.

Nieuwe teamgenoot Afellay
Ibrahim Afellay krijgt in de persoon van Felipe Santana een nieuwe teamgenoot bij Olympiakos. De centrumverdediger komt over van Schalke 04. Hij wordt tot het einde van het seizoen gehuurd door de Grieken, onder voorbehoud van een positieve medische keuring. De 28-jarige verdediger van Braziliaanse komaf, die beschikt over een Duits paspoort, staat tot medio 2016 onder contract bij Schalke.

Perica-soap lijkt ten einde
NAC Breda verliest Stipe Perica aan Udinese. De Italianen maakten zijn komst zaterdagochtend wereldkundig via onder meer Twitter. Hij wordt voor anderhalf jaar gehuurd van Chelsea, dat hem eerst stalde bij NAC. In Breda kwam Perica niet heel veel aan spelen toe, waarna Chelsea besloot dat het tijd werd voor wat nieuws. Of de soap definitief ten einde is, is de vraag. NAC gaat mogelijk een rechtszaak aanspannen, aangezien de club het niet eens is met de gang van zaken.