Sneue bekeruitschakeling krijgt in Grolsch Veste vervolg voor Cambuur
Tukkers winnen opnieuw niet van de ploeg uit Leeuwarden

31-01-2015 22:38
16

FC Twente heeft zaterdag de indrukwekkende bekerzege tegen AZ (3-0) een positief vervolg gegeven. De Tukkers versloegen SC Cambuur op het slechte veld in Enschede met 2-1. Invaller Kyle Ebecilio schoot de thuisclub in de extra tijd naar de zege.

Voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder was het de derde overwinning op rij in ruim een week. SC Cambuur, dat eerder deze week op sneue wijze in de KNVB Beker moest buigen voor PEC Zwolle (2-3 nederlaag na verlenging) daarentegen wacht in 2015 nog op de eerste winstpartij. Henk de Jong van Cambuur rekende vooraf niet op een mooie wedstrijd. Volgens de Friese coach was daar het nogal drassige en modderige veld in Enschede niet geschikt voor. Hij vermoedde dat het vooral op inzet en karakter zou aankomen.

Beide ploegen maakten er niettemin een redelijk kijkspel van. FC Twente liet SC Cambuur het spel maken en gokte vooral op de snelle omschakeling. Middenvelder Kamohelo Mokotjo was met twee schoten dichtbij de openingstreffer. Ook de kopsterke Renato Tapia (redding doelman Leonard Nienhuis) en Hakim Ziyech, na een verkeerde terugspeelbal van Lucas Bijker, roken aan een doelpunt. SC Cambuur wist zich geen raad met het vele balbezit en de muur van Twentenaren. Het Friese tempo was ook wat aan de lage kant. Mede daardoor kwamen de aanvallers niet in scoringspositie.

Na de rust nam FC Twente het initiatief. De Friese defensie bezweek al snel onder de druk van de aandringende thuisploeg. Met een technisch hoogstandje opende de jonge Peruaan Renato Tapia in de 57e minuut de score: 1-0. Luc Castaignos verzuimde kort daarna in riante positie 2-0 te maken. Mede daardoor bleef SC Cambuur erin geloven.

Nieuwkomer Rosheuvel miste eerst nog een grote kans op de gelijkmaker. Dankzij invaller Martijn Barto, die van dichtbij scoorde, kwamen de bezoekers alsnog op gelijke hoogte: 1-1. In de slotfase bleef een groot slotoffensief van FC Twente uit, maar de winnende treffer viel dankzij de attente Ebecilio toch: 2-1. (ANP)