De aankopen Mido en Atouba waren echt niet zo gek voor Ajax
"De perceptie is helemaal veranderd"

"De aankopen Mido en Atouba waren echt niet zo gek voor Ajax"

01-02-2015 13:10
8

Martin Jol vertrok in 2010 bij Ajax en prompt wonnen de Amsterdammers vier landstitels op rij. Een mislukking wil hij zijn periode als trainer in de hoofdstad niet noemen.

Jol begon uitstekend. "De perceptie is helemaal veranderd. Ik heb in mijn eerste jaar een recordaantal van 85 punten gehaald. Ajax is daarna vier keer kampioen geworden met dertien, veertien punten minder", wijst hij bij FOX Sports naar de huidige eindverantwoordelijke Frank de Boer.

"We hadden gewoon kampioen moeten worden. De minste doelpunten tegen, in de Arena maar twee velddoelpunten tegen in een heel jaar. En we speelden zeker niet verdedigend. In één seizoen maakten we 106 doelpunten, dat is ook nooit meer gebeurd."

Het tweede jaar, waarin hij ook te maken kreeg met andere krachten, verliep moeizamer. "Als je bij Ajax geen Ajacied bent, niet uit Amsterdam komt of daar gespeeld hebt, dan is het lastig", merkt de trainer op. "Cruijff zat op de tribune met zijn hoofd te schudden. Daar zat ik helemaal niet op te wachten."

De twijfelachtige aankopen Mido en Thimothée Atouba worden Jol ook nog weleens nagedragen bij Ajax. Veel begrip heeft hij daar niet voor. "Die waren echt niet zo gek, omdat er geen geld was en deze spelers voor niets konden komen. Op z'n Haags zeg je dan: Als je geen oren hebt, kun je geen bril dragen."