Vitesse gooit Ajax in crisis na wanprestatie: PSV steeds verder uit zicht
1-0 voor thuisclub in Arnhem

01-02-2015 16:20
73

Ajax verliest koploper PSV steeds verder uit het oog. De regerend kampioen ging zondag met 1-0 onderuit bij Vitesse. Daardoor is de kloof met de lijstaanvoerder uit Eindhoven veertien duels voor het einde van de competitie gegroeid tot negen punten.

Invaller Uros Djurdjevic was de gevierde man in een weer niet uitverkocht Gelredome. De spits stond nog geen twee minuten in het veld toen hij in de 85e minuut doelman Jasper Cillessen met een hard schot kansloos liet. Zo slaagde Vitesse er eindelijk weer eens in een veldoverwicht te vertalen in een zege. De overwinning op Ajax was namelijk pas de tweede in een serie van elf competitiewedstrijden

Nog maar een paar weken geleden vertelde trainer Frank de Boer hoe goed hij met zijn spelers op een trainingskamp in Qatar had gewerkt. Eenmaal terug in Nederland laat Ajax echter niet zien dat het sterker uit de winterstop is gekomen. De formatie won geflatteerd van FC Groningen (2-0) en mazzelde met een doelpuntloos gelijkspel tegen Feyenoord. Op bezoek in Arnhem was Ajax ook de onderliggende partij.

Vitesse zette de regerend kampioen onder druk en kreeg voor rust ook enkele kansjes. Bertrand Traoré, terug van de Afrika Cup, schoot de bal in de handen van Cillessen en Valeri Qazaishvili trapte rakelings naast. Davy Pröpper had een verwoestend schot in gedachten, maar stuitte op Niklas Moisander. Net als vorige week tegen Feyenoord kon Ajax de doelman van de tegenstander in de eerste helft geen enkele keer bedreigen.

Ajax startte met Jairo Riedewald en Mike van der Hoorn voor de geblesseerde Thulani Serero en Joël Veltman. Anwar El Ghazi kreeg weer eens de voorkeur boven Ricardo Kishna. De rechtsbuiten kreeg pas na 61 minuten de eerste kans voor zijn ploeg. El Ghazi slaagde er niet in doelman Eloy Room te passeren. Trainer De Boer bracht in de slotfase de achttienjarige talenten Richairo Zivkovic en Riechedly Bazoer voor Arkadiusz Milik en Riedewald.

Niet Ajax, maar Vitesse wist het duel te beslissen. Djurdjevic maakte het - fraaie - winnende doelpunt, ook omdat El Ghazi daarna namens Ajax nog de paal raakte. (ANP)