Ex-speler Feyenoord en Utrecht verknalt loopbaan: Ik was een rockstar, een VIP
"Het lag, laat ik dat direct zeggen, allemaal aan mijzelf"

Ex-speler Feyenoord en Utrecht verknalt loopbaan: "Ik was een rockstar, een VIP"

26-02-2015 11:20
2

FC Utrecht speelt komende zondag in de Eredivisie tegen Feyenoord. Jacob Lensky volgt dat duel met bovengemiddelde interesse, omdat hij voor beide clubs uitkwam. Maar inmiddels is hij op 26-jarige leeftijd geen voetballer meer.

Lensky zette tien jaar geleden een handtekening onder zijn eerste profcontract bij Celtic. De droom blijkt echter een nachtmerrie te zijn. "Je gaat 's ochtends naar de training, komt om een uurtje of één 's middags thuis", vertelt hij op de clubsite van Utrecht. "En dan begint het. Al die tijd die je moet vullen. De verveling. Het lag, laat ik dat direct zeggen, allemaal aan mijzelf. Ik heb me niet goed aangepast, ging te weinig met mensen om. Wat heb ik daar spijt van."

De aanpassingsproblemen van de Noord-Amerikaan in Europa zijn groot, ook als hij even later overstapt naar Feyenoord. Lensky grijpt naar de fles. "Ik leefde op een bepaald moment als een rockstar. Ik was een VIP, ik was die bekende voetballer, ik kreeg privileges. Nu weet ik: de mensen met wie ik destijds feestjes vierde, waren gewoon op zoek naar vertier."

"Mensen gaven om me, maakten zich druk om me. Maar zelden om wie ik was. Vaak vooral om wát ik was. Een profvoetballer. Was ik gewoon een normaal iemand geweest, dan had niemand naar me omgekeken. Dan had het ze niet uitgemaakt, al had ik in een kartonnen doos geslapen. Dan hadden ze wel iemand anders gevonden om hun feestjes mee te vieren."

In 2011 komt er een einde aan het verblijf van Lensky bij Utrecht. Hij besluit volledig te stoppen met voetballen. "Maar soms denk ik: kon ik mijn FC Utrecht-trainingspak maar weer aantrekken en met de jongens het veld op. Ik zou willen zien of ik het niveau nog zou aankunnen. Ik ben fit, speel nog voetbal bij een plaatselijke amateurclub en denk dat ik het kan. Maar die kans is geweest. Ik heb het verknald. Niemand anders dan ik is daar schuldig aan. That's still a hard pill to swallow."