PSV met staart tussen de benen Europa uit; vizier vol op de titel
Eindhovenaren lopen tegen zeperd op in Sint-Petersburg

26-02-2015 19:49
27

Aan het Europese seizoen van PSV is donderdag een ruw einde gekomen. De ploeg van trainer Phillip Cocu ging in Rusland hard onderuit tijdens de return tegen Zenit Sint-Petersburg in de zestiende finales van de Europa League: 3-0.

Dat betekende, na de 1-0-nederlaag vorige week in Eindhoven, dat PSV zich volledig kan richten op het binnenhalen van de landstitel. De PSV'ers hadden na de thuiswedstrijd nog het gevoel dat ze redelijk gelijkwaardig waren geweest aan Zenit, maar in Sint-Petersburg bleek dat de koploper van de Russische competitie toch echt van een heel andere orde is.

Zodra de blauwe brigade van de geschorste hoofdtrainer André Villas-Boas even aanzette, werd PSV overlopen. Het ervaren en geslepen Zenit leerde PSV dat de afstand met de Europese top groot is. Een harde constatering, met het oog op de aanstaande rentree komend seizoen van de Brabanders in de Champions League.

PSV-verdedigers figureren
Zenit kwam met een elftal het veld in waarvan de jongste speler 24 jaar is. Ter vergelijking: bij PSV voetbalde donderdag slechts één man die ouder is, Andrés Guardado. Verder moet Cocu het hebben van begin twintigers, die allemaal de ervaring missen van de Russische miljonairs. Dat verschil in ervaring en klasse werd pijnlijk duidelijk in Sint-Petersburg. Salomón Rondón opende in de 29e minuut de score na een knappe actie van Danny waarbij de PSV-verdedigers slechts figuranten waren (1-0).

Enkele minuten eerder dacht Luuk de Jong nog even dat hij de bezoekers aan het benodigde doelpunt had geholpen met een rake kopbal, maar scheidsrechter Cüneyt Çakir floot af omdat de hoekschop van Adam Maher al over de achterlijn was gezeild. Verder kwam PSV nauwelijks in het stuk voor. Tekenend was dat drie Eindhovenaren al voor rust tegen een gele kaart aanliepen, omdat ze hun tegenstanders niet konden afstoppen.

Knal Hulk
Aan het begin van de tweede helft maakte Hulk met een harde knal een einde aan alle illusies van PSV. Rondón tekende halverwege de tweede helft voor de 3-0 nadat doelman Jeroen Zoet een vrije trap van Hulk voor zijn voeten had getikt. Nog voor die tweede treffer van de Venezolaanse spits had De Jong een uitgelezen mogelijkheid op een eretreffer gemist. Zijn strafschop werd gekeerd door keeper Joeri Lodigin. (ANP)