Van Hanegem wijst naar Van Geel na nakend vertrek van Rutten: Dat is triest
"De voetballerij is zo opportunistisch als de zenuwen"

Van Hanegem wijst naar Van Geel na nakend vertrek van Rutten: "Dat is triest"

27-02-2015 17:06
5

Fred Rutten vertrekt aan het einde van het seizoen bij Feyenoord. Meerdere redenen brachten zijn positie aan het wankelen, onder meer het aankoopbeleid van Martin van Geel. Dat claimt Willem van Hanegem in gesprek met Voetbal International.

Rutten, die net als de clubleiding de samenwerking wilde stopzetten, zag in de zomer tal van topspelers de deur uitlopen en kreeg daar weinig voor terug. "Ze kwamen bijvoorbeeld ineens aanzetten met Khalid Boulahrouz. Dat is triest, dan zet je als club weer twee stappen achteruit. Zo'n Rick Karsdorp is toch niet slechter dan Boulahrouz of Luke Wilkshire?", vraagt Van Hanegem zich hardop af tegenover het weekblad.

"Voordat Rutten kwam, was Feyenoord ergens mee bezig: de jeugd inpassen. Toen Ronald Koeman wegging dacht ik: 'Nu kun je net zo goed met Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst doorgaan'. En als je dan Henk Fraser er nog bij wil, dan neem je Fraser erbij. Maar dan heb je in ieder geval drie jongens met een Feyenoord-hart, die alle ins en outs van de jeugdopleiding weten."

Van Hanegem zinspeelt daarmee alvast over de opvolging van Rutten. "De voetballerij is zo opportunistisch als de zenuwen. Ik lees nu hier en daar de naam van Ron Jans. Die doet het bij PEC Zwolle aardig, maar heeft recentelijk drie keer op rij verloren. Als hij er nog twee verliest staat-ie ineens achtste en dan zegt iedereen: 'Hij is het toch ook nét niet'. Er is nooit een ideale kandidaat. Gertjan Verbeek leek iedereen ook geweldig, even later moest hij weg."

Feyenoord moet een trainer =aanstellen die oog heeft voor Varkenoord, waar de eigen jeugd rondloopt, adviseert Van Hanegem. "Laat al die jonge gasten nou eens drie jaar bij elkaar spelen, dán ben je met een plan bezig. Nu gaat het van de hak op de tak, dat heeft Rutten ook een beetje gedaan. Hij ging in een ander systeem spelen. Dat kan met betere spelers, maar spelers die niet weten wat ze moeten doen lopen dan maar plompverloren in de rondte, als een drol in de pispot. Mensen zullen wel weer zeggen dat ik loop te zeuren en te mopperen, maar dit is gewoon realistisch en normaal denken.'