In het kort: ook Lyon slordig in titelstrijd, NAC-affaire krijgt staartje

In het kort: ook Lyon slordig in titelstrijd, NAC-affaire krijgt staartje

28-02-2015 18:17
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Lyon profiteert niet van Marseille
In de Franse voetbalcompetitie is Olympique Lyon zaterdag pijnlijk onderuitgegaan. De koploper van Ligue 1 verloor op bezoek bij Lille OSC, dit seizoen bepaald geen hoogvlieger, met 2-1. Dat geeft Paris Saint-Germain de kans zondagavond de eerste plaats over te nemen door de topper tegen AS Monaco te winnen.

Lyon begon sterk in het noorden van Frankrijk. Corentin Tolisso opende de score al na drie minuten. De bezoekers koesterden de voorsprong een klein uur. De Senegalees Idrissa Gueye en de Portugees Marcos Lopes, ook belangrijk bij de gelijkmaker, bezorgden de aanhang van Lille een plezierig middagje. Vrijdag verloor Olympique Marseille al met 2-3 van Caen.

Geen hulp voor Nederlandse arbiter

Er komt op korte termijn in het voetbal geen videoscheidsrechter. De International Football Association Board (IFAB), de zich bezig houdt met de regelgeving van het spel, heeft zich zaterdag tijdens een vergadering met de FIFA in Noord-Ierland tegenstander getoond van spoedige invoering van het veelbesproken systeem. De KNVB had aangeboden de videotechnologie te testen in het Nederlands bekertoernooi. "Het is de grootste beslissing sinds er wordt gevoetbald", zei FIFA- secretaris Jérôme Valcke. "Er is geen reden voor haast." De IFAB wil eerst meer informatie voordat een weloverwogen besluit kan worden genomen over zo'n experiment. Vlak voor het WK in Brazilië had FIFA-baas Sepp Blatter zich verrassend een voorstander getoond van de gebruikmaking van videobewijs. Dat is in onder meer hockey al volkomen ingeburgerd.

Knappe zege Crystal Palace
Voor West Ham United zijn de plekken die aan het einde van het seizoen recht geven op Europees voetbal, uit zicht geraakt. De Hammers verloren zaterdag op eigen veld met 1-3 van Crystal Palace. De formatie van manager Sam Allardyce blijft ondanks de nederlaag achtste, maar moet vrezen dat Swansea City later op zaterdag nog voorbijkomt. Glenn Murray, Scott Dann en nogmaals Murray brachten Crystal Palace in ruim een uur tijd op 0-3. Alle treffers werden voorbereid voor Jason Puncheon. Halverwege de tweede helft moest Murray het veld verlaten. Hij kreeg zijn tweede gele kaart. Enner Valencia tekende met nog een kwartier te gaan voor de 1-3. Verder kwam West Ham niet. West Ham heeft 39 punten na 27 wedstrijden. Tottenham Hotspur staat zevende en heeft vijf punten meer uit 26 duels. De nummer zeven plaatst zich nog voor de Europa League.

Japan vindt nieuwe bondscoach
Japan heeft een nieuwe bondscoach voor het nationale voetbalteam. Volgens de krant Nikkan Sports heeft de bond een akkoord bereikt met de Bosniër Vahid Halilhodzic. De 62-jarige trainer gaat naar verluidt een slordige 2 miljoen euro per jaar verdienen. Halilhodzic is de opvolger van de Mexicaan Javier Aguirre, die begin februari na de uitschakeling van Japan in de Azië Cup moest vertrekken. Aguirre is een van de verdachten in een omvangrijke matchfixingzaak in Spanje. Halilhodzic was tot en met het WK voetbal van afgelopen zomer in Brazilië de bondscoach van Algerije.

Affaire rond NAC krijgt staartje
De affaire rond de niet speelgerechtigde Kroatische voetballer Milos Zukanovic van NAC Breda leidt tot één wedstrijd die moet worden overgespeeld. De KNVB stelt een nieuwe datum vast voor het duel tussen de beloftenploeg van Brabant United tegen Jong NAC Breda. De club uit Breda is veroordeeld voor het opstellen van de Kroaat in vier wedstrijden. Zukanovic had nog geen werkvergunning. NAC kreeg al een boete van 10.000 euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk. De tegenstanders mochten aangeven of ze opnieuw tegen NAC Breda wilden spelen. Alleen Brabant United, dat op 26 januari met 2-1 verloor van Jong NAC, diende een verzoek in. Willem II, Excelsior en PSV gaven te kennen dat ze niet willen