Ook PEC Zwolle kan geen einde maken aan Arnhemse zegereeks
Vitesse buigt achterstand om in nipte overwinning

Ook PEC Zwolle kan geen einde maken aan Arnhemse zegereeks

28-02-2015 20:21
3

Vitesse heeft een record van AZ - zestien punten in februari 2009 - uit de boeken geschrapt. De Arnhemse ploeg boekte zaterdagavond de zesde zege in 28 dagen. Dat ging ten koste van PEC Zwolle, dat nog nooit won in het Gelredome: 2-1. Davy Pröpper was de matchwinner met wat het doelpunt van de maand zou kunnen zijn.

De eerste klap was van PEC, een harde. Bart van Hintum gooide heel ver in, Mustafa Saymak kopte vallend raak. Zijn bewaker Rochdi Achenteh achtte zo'n scenario onmogelijk en lette niet op. Vitesse duizelde even maar herstelde zich snel. Het elftal van Peter Bosz, al geruime tijd hetzelfde, nam het initiatief over en creëerde kans op kans. Die waren een tijdlang niet besteed aan Zakaria Labyad, Bertrand Traoré en Valeri Qazaishvili.

Vitesse pakt initiatief
De Zwolse doelman Warner Hahn speelde daarin ook een rol. De druk werd echter steeds groter en de gelijkmaker niet meer dan logisch. Die kwam van de linkervoet van Traoré, immer dreigend. De superspits uit Burkina Faso volleerde knap raak. Guram Kashia bracht hem koppend in stelling. Vlak voor rust liet Marko Vejinovic, de Arnhemse topscorer met acht treffers waarvan de laatste dateert van 7 december, na uit een strafschop voor 2-1 te zorgen.

Goed dat het dak van het Gelredome dicht was, anders was die het stadion uitgevlogen. De bal ging op de stip nadat Ben Rienstra, al vroeg ingevallen voor de de geblesseerde Maikel van der Werff, de ver opgerukte Kevin Diks onderuit had getrokken.PEC-coach Ron Jans probeerde in de tweede helft geluk af te dwingen met Tomas Necid, de verloren zoon uit Tsjechië, als vervanger van Ryan Thomas.

Pröpper beslist het
Het werd er bepaald niet minder sprankelend van. Vitesse viel aan, maar breide de acties vaak te ver door. Van Hintum bezorgde PEC bijna een nieuwe voorsprong. Zijn vrije trap eindigde op de lat. Vitesse bleef dominant, maar de drang naar voren kreeg iets krampachtigs naarmate de beslissende pass uitbleef.

PEC, dat af en toe ook goed voetbalde, rook dat. Pröpper voorkwam echter in zijn eentje mogelijk onheil. In zijn 125e eredivisieduel in Arnhemse dienst tilde hij de bal met veel gevoel over Hahn in het doel.

(ANP)