Van Rhijn helpt ploeggenoot met belangrijke keuze: Volgens mij twijfelde hij
"Het gat is nog steeds zeer behoorlijk met het aantal wedstrijden dat we nog moeten spelen"

Van Rhijn helpt ploeggenoot met belangrijke keuze: "Volgens mij twijfelde hij"

02-03-2015 06:00
2

Ajax won zondag met 1-3 op bezoek bij PSV. Qua resultaat zal niemand klagen in Amsterdam, maar qua spel moet er nog veel veranderen. Trainer Frank de Boer was duidelijk, hij noemde de winstpartij in Eindhoven 'niet verdiend'. Ricardo van Rhijn zag ook dat PSV het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij was, toch stond hij na afloop met een goed gevoel in de mixed zone.

Fabian Eijkhout
EINDHOVEN

Veel PSV-supporters vroegen zich het kort na het laatste fluitsignaal af. Hoe kon Ajax deze wedstrijd ooit winnen. Volgens Van Rhijn was het antwoord simpel. "Door effectief te zijn", zei de verdediger in gesprek met VoetbalPrimeur. "In de eerste helft hebben we bij vlagen goed spel laten zien, de tweede helft was natuurlijk een stuk minder van onze kant. We zochten te vaak de lange bal, waardoor we niet in ons spel kwamen. Dat is ook deels de verdienste van PSV."

"Ik denk dat we meer over de grond moesten voetballen", vervolgt de rechtsback zijn verhaal. "De lange bal is niet ons spel. Duels uitvechten en de tweede bal winnen, dat zijn niet onze sterkste punten." Tijdens de wedstrijd het eigen spel omgooien was lastig. "Dat probeer je door onderling naar elkaar toe te schreeuwen. Maar als je PSV sterker ziet worden, heb je zelf wat minder de kans om op te bouwen. Dan durf je ook minder snel, denk ik. Zo kwamen we niet in ons spel, terwijl PSV juist meer in het eigen spel kwam."

Vrije trap
Niet alleen Ajax had moeite, ook scheidsrechter Danny Makkelie had moeite om in 'zijn spel' te komen. Van Rhijn had er weinig moeite mee dat het af en toe een hard duel was. "Er waren pittige duels, maar dat is altijd in een topwedstrijd tussen deze twee teams. Het veld was wel redelijk zwaar. Er waren veel glijpartijen en de stukken gras vlogen in het rond. Maar volgens mij was het een goede harde wedstrijd, grotendeels fair."

Een 'hard' moment bracht Ajax uiteindelijk de winst. Lasse Schöne was kort voor de 1-1 van PSV dicht bij de 0-2. Hij zag zijn vrije trap via de lat terug het veld in komen. Bij zijn tweede poging had hij wel succes. Kort voor het nemen van de vrije trap had hij een onderonsje met Van Rhijn. "Tussen mij en Schöne is er nooit echt discussie wie hem gaat nemen. Hij had natuurlijk al een goede eerste bal op de lat. Volgens mij twijfelde hij een beetje tussen voorzetten of zelf schieten. Ik adviseerde hem om gewoon lekker te schieten. En, zie daar."

Titelrace
Na de 1-2 viel in blessuretijd ook nog de 1-3, genoeg voor de winst. De zege leverde Ajax niet alleen drie punten op, het zorgde er ook voor dat PSV geen punten wist te pakken. Belangrijk, maar voor Ajax was dat het niet het belangrijkste. "Het gat is nog steeds zeer behoorlijk met het aantal wedstrijden dat we nog moeten spelen. Het is belangrijk om de tweede plek vast te houden. We zien wel waar we over twee, drie, vier wedstrijden staan. Dan kan het heel anders zijn. Misschien weet PSV het wel gewoon vol te houden en geven ze het niet meer uit handen, we moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken."

"Maar het is vooral mooi dat we onze voorsprong op Feyenoord en PEC Zwolle hebben uitgebreid en het verschil met AZ zes punten is gebleven", sluit de Ajacied zijn verhaal af.