Bazoer mikpunt bij PSV: 'Die jongen is achttien, het hele stadion was tegen hem'
Ajacied krijgt lof van coach

Bazoer mikpunt bij PSV: 'Die jongen is achttien, het hele stadion was tegen hem'

02-03-2015 08:29
16

Met een beetje pijn in het hart zag trainer Phillip Cocu middenvelder Riechedly Bazoer in het shirt van Ajax tegen zijn oude club PSV spelen. De Amsterdammers zegevierden met 1-3.

"Ik weet wat hij kan", zei de oefenmeester na de onverdiende nederlaag van zijn ploeg uit Eindhoven. "Ik was zijn coach bij de A1. Natuurlijk hadden we hem graag gehouden." Bazoer voetbalde in het Philips-stadion alsof hij oktober verleden jaar niet achttien maar 25 kaarsjes op een verjaardagstaart had uitblazen. De fans van PSV begeleidden zijn balcontacten met gefluit. Even voor zijn eerste corner vlogen de aanstekers langs zijn hoofd. "Ik zag zelfs een iPhone 4 voorbij zeilen", vertelde hij. "Nee, die heb ik niet meegenomen."

Rust aan de bal
De in Utrecht geboren tiener had wel verwacht dat zijn terugkeer in Eindhoven niet op een heldenontvangst zou uitdraaien. "Ik wilde me voor alles afsluiten en mijn eigen wedstrijd spelen", stelde hij. Dat lukte hem vrij aardig. Met dank aan Bazoer kwam Ajax voor rust even onder de druk van PSV uit. Hij oogde sterk, rustig, betrouwbaar en atletisch. Ook vond hij voortdurend de vrije man op het middenveld en trakteerde Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna op splijtende passes.

Bazoer verbaasde zijn eigen trainer Frank de Boer. "Die jongen is pas achttien jaar en het hele stadion was tegen hem. Toch bleef hij onverstoorbaar", concludeerde de coach die de middenvelder na de winterstop in een basisspeler liet veranderen na een goed trainingskamp in Qatar. "Ik kan niet om hem heen, zoals hij nu speelt. Hopelijk houdt hij dit vol."

Nieuwe Rijkaard of Seedorf
Het talent van Curaçaose afkomst koos ruim twee jaar geleden voor Ajax omdat hij daar eerder een kans in de hoofdmacht dacht te krijgen. De Amsterdamse club betaalde een opleidingsvergoeding van 75.000 euro voor de speler die door euforische fans al met Frank Rijkaard en Clarence Seedorf wordt vergeleken. "Ik heb dat gehoord en ik beschouw dat als een eer. Maar laat ik nu eerst maar eens proberen een vaste waarde bij Ajax te worden", houdt Bazoer zijn beide benen op de grond.

De keuze van Bazoer lijkt goed te hebben uitgepakt, nu hij zich sinds de winterstop basisspeler van Ajax mag noemen. In Eindhoven had hij moeten concurreren met Andres Guardado, Georginio Wijnaldum, Adam Maher, Oscar Hiljemark en Stijn Schaars. "Ik kan niet zeggen of hij bij ons ook in het eerste had gespeeld", antwoordde Cocu. "Hij had al een andere weg gekozen voordat we die vraag konden beantwoorden. Ja, natuurlijk vind ik dat jammer." (ANP)