Feyenoord baalt: 'Toen werd er met meer dan honderd opblaasbananen gegooid'
Rotterdammers ontkomen niet aan onderzoek UEFA

Feyenoord baalt: 'Toen werd er met meer dan honderd opblaasbananen gegooid'

03-03-2015 07:14
12

Feyenoord baalt dat de club wordt verdacht van racisme. Tijdens de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma werd een opblaasbanaan het veld op gegooid. Maandag kondigde de UEFA aan het incident te gaan onderzoeken.

De opblaasbanaan kwam voor de neus van Gervinho terecht. Racisme, oordeelde scheidsrechter Clement Turpin, die het voorwerp direct liet verwijderen. Feyenoord-directeur Eric Gudde vindt het zorgwekkend. Dat Feyenoord een straf krijgt voor het gooien van vuurwerk en aanstekers, begrijpt hij. Racisme gaat er echter niet in. "Dat er bij punt drie een link met racisme is gelegd, dat is heel teleurstellend", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

"De club Feyenoord is gelukkig nog nooit met racisme geassocieerd. Onze jeugdopleiding is zo multicultureel als het maar zijn kan", vervolgt Gudde. "En we hebben de UEFA via foto's en beeldmateriaal laten zien dat de opblaasbare banaan onderdeel is van acties van ons sfeerteam. Zoals er in Rome tijdens de wedstrijd in de twaalfde minuut opblaasbare ballen en bananen door het vak vlogen. En zoals er ooit tijdens Feyenoord-Heracles wel meer dan honderd opblaasbananen door het vak werden gegooid."

Gervinho kreeg na afloop van de wedstrijd uitleg van Feyenoord-medewerkers Samuel Sanches en Gido Vader. "We hadden het idee dat Gervinho het toen begreep", aldus Gudde. "Maar als ik dan zijn uitspraken lees, dan blijkt dat niet het geval. Als de citaten echt zijn natuurlijk." Gudde noemt het hele gebeuren 'zorgwekkend'. "We hebben nu twee weken de tijd om ons te verweren. We willen hier vanaf, deze club is nog nooit met racisme geassocieerd en dat moet zo blijven."