In het kort: steun voor Blatter, vrees voor Reus, Sneijder aanvoerder

In het kort: steun voor Blatter, vrees voor Reus, Sneijder aanvoerder

03-03-2015 23:44
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Steun voor Blatter uit Zuid-Amerika

De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol steunt Sepp Blatter op 29 mei tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen Conmebol. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie vergadert woensdag in Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. Michael van Praag stapte maandagavond op het vliegtuig richting het congres van Conmebol. De Nederlandse uitdager van Blatter wil daar lobbyen voor zijn kandidatuur.

Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië zijn de overige uitdagers van Blatter. Vooral de eerstgenoemde Portugees rekende op steun vanuit Zuid-Amerika. Als de bronnen van Reuters betrouwbaar zijn, dan lijkt Blatter zich op te kunnen maken voor een vijfde regeerperiode bij de FIFA. De 78-jarige Zwitser kreeg eerder al steun toegezegd van de federaties van Azië, Afrika en Oceanië.

Aanvoerder Sneijder wint met Gala
Galatasaray is een heel eind op weg naar de halve eindstrijd van het Turkse bekertoernooi. De koploper van de Süper Lig versloeg Manisaspor, een degradatiekandidaat uit de tweede divisie, dinsdagavond in Istanbul met 4-0. De return van deze kwartfinale is pas volgende maand. Wesley Sneijder had een basisplaats en was ijverig als spelverdeler en schutter van afstand. Hij maakte in de 55e minuut plaats voor Olcan Adin. Galatasary stond toen al met 2-0 voor door doelpunten van Blerim Dzemaili en Emre Çolak. De laatste benutte een strafschop. Vlak na rust zou hij er ook nog een missen. Manisaspor speelde toen al met tien man. Aan de eerste penalty ging een overtreding van Muhammet Sercan vooraf. Deze moest er met rood van af. Sinan Bolat kreeg in het doel van Galatasaray weinig te doen. De bezoekers beperkten zich tot verdedigen. Dat lukte tot twee keer toe niet bij een inzet van Macedonische routinier Goran Pandev.

Duitse favorieten door in DFB Pokal
Met veel pijn en moeite heeft Bayer Leverkusen zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi. De Bundesligaclub rekende voor eigen publiek pas in de verlenging af met 1. FC Kaiserslautern (2-0), dat de laatste jaren actief is op het tweede niveau. Hakan Çalhanoglu tekende na 102 minuten voor een bevrijdende treffer. De middenvelder maakte vorige week ook al het verschil voor zijn ploeg tijdens het eerste duel van de achtste finale van de Champions League met Atlético Madrid (1-0). Stefan Kießling verwijderde in de 113e minuut het laatste beetje spanning uit het bekerduel.

Borussia Dortmund liet zich in de uitwedstrijd tegen Dynamo Dresden, afgezakt naar het derde divisie, ook niet verrassen (2-0). Ciro Immobile besliste de wedstrijd na rust met twee treffers. De zege werd enigszins overschaduwd door een nieuwe blessure van Marco Reus, die na 24 minuten niet meer verder kon. 1899 Hoffenheim bereikte vrij eenvoudig voor de zevende keer in de clubgeschiedenis de kwartfinales. Eugen Polanski en Kevin Volland beslisten binnen 55 minuten het uitduel met VfR Aalen, net als 1. FC Kaiserslautern uitkomend in de tweede Bundesliga. Freiburg dankte de bekerzege op 1. FC Köln (2-1) aan een vliegende start. De thuisclub kreeg na zeventien minuten hulp van Anthony Ujah, die zijn eigen doelman passeerde. Nauwelijks een minuut later trof Vladimir Darida doel. Köln deed na 89 minuten pas iets terug via Deyverson (2-1).

 

Problemen voor Reus
Marco Reus is opnieuw geblesseerd naar de kant gegaan. De ster van Borussia Dortmund moest zich al na een kwart wedstrijd tegen Dynamo Dresden laten vervangen door Henrikh Mkhitaryan. Reus ging strompelend naar de kant, geholpen door de medische staf van zijn club. Het is vooralsnog onbekend hoe ernstig de kwetsuur van Reus is, maar het zag er niet goed uit, zo meldde Dortmund op Twitter.

Pique krijgt boete na agressie jegens agent
Gerard Pique is dinsdag door een Spaanse rechter veroordeeld tot een geldboete van 10.500 euro. De verdediger van Barcelona schold in oktober enkele agenten uit die zijn broer een parkeerboete wilden geven. De officier van justitie eiste onlangs nog een boete van 'slechts' 900 euro voor de man van zangeres Shakira. De rechter nam het de verdediger echter erg kwalijk dat hij zich agressief tegenover de agenten had gedragen. Pique, goed voor een jaarsalaris van zes miljoen euro, accepteerde de boete gelaten en bood zijn excuses aan voor zijn gedrag.

Rust voor duel met Ajax
Dnipro Dnipropetrovsk ontvangt volgende week donderdag Ajax met een wedstrijd minder in de benen. De Oekraïense tegenstander van de Amsterdammers in de achtste finale van de Europa League komt woensdagavond niet in actie tegen Chernomorets. De kwartfinale van de beker is tot nader order uitgesteld op last van de plaatselijke autoriteiten. Voetballen is niet verantwoord door de instabiele politieke situatie in Odessa.

PSV krijgt massale steun
Het uitvak in De Kuip is over een kleine drie weken op 22 maart tot de nok toe gevuld. PSV reist die zondag met 1200 supporters af naar Rotterdam voor het competitieduel met Feyenoord, meldt het Eindhovens Dagblad. Dinsdagmorgen waren de kaarten uitverkocht. Ook de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles is voor de uitfans al uitverkocht. PSV reist zaterdag naar Deventer voor de competitiewedstrijd tegen Go Ahead, waar PSV vorig jaar met 2-3 zegevierde.

Linssen snel terug
Heracles Almelo heeft Bryan Linssen snel weer terug. De aanvaller viel zaterdagavond tegen SC Cambuur uit met een ogenschijnlijk zware schouderblessure, maar de schade valt mee. In het ziekenhuis bleek dat het gewricht niet gebroken, maar slechts licht gekneusd is. Het is nog wel twijfelachtig of Linssen komende zaterdag kan meespelen in de competitiewedstrijd van Heracles tegen Vitesse.
Tien beloftenteams in nieuwe piramide

Nieuwe piramide krijgt vorm
De nieuw te vormen voetbalpiramide in Nederland krijgt aanvulling van tien beloftenteams. De KNVB maakte dinsdag bekend dat AZ, FC Groningen, FC Utrecht, Vitesse, Achilles'29, Almere City FC, De Graafschap, Sparta Rotterdam, FC Volendam en Brabant United (FC Den Bosch/RKC Waalwijk) zich hebben ingeschreven. Deze tweede elftallen stromen in tijdens het seizoen 2016-2017, als de nieuwe competitiestructuur in werking gaat. Tussen de Jupiler League en de Topklasse komt dan een nieuwe landelijke divisie met een promotie-/degradatiesysteem.

Alle clubs uit de Eredivisie en Jupiler League hadden tot 1 maart de tijd hun beloftenteam in te schrijven. Ajax, PSV en FC Twente zijn al sinds 2013 met hun tweede elftal actief in de Jupiler League. Dat geldt ook voor amateurclub Achilles'29. Om financiële redenen hebben ook heel wat clubs, zoals Feyenoord, besloten hun reserveteam niet aan te melden. “We hebben de voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en voor ons kleven er veel te veel nadelen aan”, zei technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord. Hij ziet meer in een gesloten en volwaardige beloftencompetitie met wedstrijden op maandagavond.

Ongeluk Poepon
Rydell Poepon, oud-speler van onder meer Ajax en Willem II, heeft in Frankrijk een auto-ongeluk gehad. Volgens Franse media is de aanvaller lichtgewond geraakt bij het ongeluk in de buurt van Valenciennes. Poepon werd door een hagelbui verrast, raakte in de slip en botste frontaal op een tegenligger. De bestuurder van de andere auto moest uit haar auto worden gezaagd. Zij is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De geschrokken Poepon bracht ook een bezoek aan het ziekenhuis om naar zijn lichte verwondingen te laten kijken. Poepon speelt sinds afgelopen zomer voor Valenciennes, uitkomend in de Franse Ligue 2.

Ajax-hoop ongegrond
In Amsterdam mag er dan stiekem nog aan de titel gedacht worden, statistisch gezien is de kans op een ineenstorting van PSV nihil. Nog nooit gebeurde het dat een ploeg met nog negen wedstrijden te gaan elf punten voorsprong weggaf, meldt De Telegraaf. De maximum voorsprong die na 25 speelronden nog is weggegeven, is vijf punten. Wel is opvallend dat Ajax verantwoordelijk is voor drie van de vijf grootste comebacks. Twee keer was PSV ook de ploeg die ingehaald werd.