Voormalig PSV'er mist 'flair': Wij straalden uit dat we kampioen gingen worden
"Voetballers zijn veel te lief geworden, het is allemaal veel te vriendschappelijk tegenwoordig"

Voormalig PSV'er mist 'flair': "Wij straalden uit dat we kampioen gingen worden"

04-03-2015 09:20
11

PSV staat nog altijd elf punten voor op Ajax en de titel lijkt dan ook bijna zeker, toch is er vanuit het Eindhovense kamp ook kritiek. Theo Lucius werd in het seizoen 2000/2001 kampioen met PSV, met maar liefst zeventien punten voorsprong op Feyenoord. Die ploeg is volgens hem niet te vergelijken met de huidige generatie.

"Er sloop geen enkele vorm van gemakzucht in de ploeg, nooit", zegt Lucius in gesprek met Metro over de titel die hij met PSV pakte in 2001. "Wij straalden uit dat we kampioen gingen worden. Dat mis ik bij het huidige PSV. Ze missen de flair van een ploeg die er met de schaal vandoor gaat."

Het gaat Lucius niet alleen om het niet uitspreken van het woord 'kampioen', ook de instelling op het veld zorgt voor irritatie. "Neem alleen al de wedstrijd tegen Ajax. Daarin werd weer eens duidelijk dat de spelers vandaag de dag een heel andere mentaliteit hebben dan wij vroeger hadden. Tegen de grote rivaal uit Amsterdam de genadeklap uit kunnen delen en dan maar één gele kaart pakken, dat snap ik echt niet. Voetballers zijn veel te lief geworden, het is allemaal veel te vriendschappelijk tegenwoordig."

Met zijn opmerking vraagt Lucius de huidige spelers niet om simpelweg te schoppen. "Nee, maar je moet zo'n titel wel zo snel mogelijk binnen willen halen. Het gaat nooit vanzelf. Je moet er altijd keihard voor blijven knokken, hoe goed je ook bent. Als het elftal niet de juiste uitstraling heeft, slaat dat over op het publiek. De mensen op de tribune worden dan ook stiller. Terwijl als je laat zien dat de nieuwe kampioen op het veld staat, krijg je de supporters ook sneller mee en gaat het allemaal net iets gemakkelijker."