In het kort: Bayern blijft op drie fronten actief. Kuyt op de bank in Turkije

In het kort: Bayern blijft op drie fronten actief. Kuyt op de bank in Turkije

04-03-2015 22:53
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Bayern blijft op drie fronten actief
Bayern München blijft voorlopig op drie fronten actief. De gedoodverfde favoriet voor de Duitse titel plaatste zich woensdag ten koste van Eintracht Braunschweig (2-0) voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Het elftal van de succestrainer Josep Guardiola heeft ook nog uitzicht op winst van de Champions League. Bayern nam voor eigen publiek pas in blessuretijd van de eerste helft afstand van de tegenstander, die uitkomt in de tweede Bundesliga. David Alaba verzilverde op fraaie wijze een vrije trap. Mario Götze zorgde op aangeven van Arjen Robben voor 2-0. Bayern München trad aan in een sterke samenstelling. Van alle bekende gezichten kreeg alleen Thomas Müller aanvankelijk rust. Hij mocht na 81 minuten Robben aflossen.

Gladbach door, blamage Bremen
Ook Borussia Mönchengladbach schaarde zich bij de laatste acht van het Duitse bekertoernooi. De club won de uitwedstrijd bij Kickers Offenbach (0-2), dat uitkomt op het vierde niveau. Max Kruse benutte een strafschop en Patrick Herrmann bepaalde in de slotfase de eindstand. Voor Werder Bremen hield het woensdagavond op in de beker. De huidige nummer negen van de Bundesliga liet zich woensdag in de achtste finales verrassen door Arminia Bielefeld, dat uitkomt op het derde niveau in Duitsland (3-1).

Fenerbahçe spaart Kuyt
Fenerbahçe is na de eerste wedstrijd in de kwartfinale al bijna zeker van een plek in de halve eindstrijd van het Turkse bekertoernooi. De topclub uit Istanbul won woensdagavond uit bij Mersin Idman Yurdu met 2-1. De doelpunten van 'Fener' werden op slag van rust gemaakt door de Braziliaan Diego Ribas en de Senegalees Moussa Sow. Diego's landgenoot Welliton gaf de thuisclub een kwartier voor tijd reden tot bescheiden gejuich. De Katwijkse aanvaller Dirk Kuyt werd gespaard en deed alleen het laatste half uur mee in plaats van Sow. De return voor eigen publiek is pas volgende maand.

Italiaanse clubs in evenwicht
De eerste confrontatie tussen Lazio en Napoli in de halve finale van het toernooi om de Coppa Italia is woensdagavond in Rome geëindigd in een gelijkspel: 1-1. De Napolitanen zijn daardoor licht favoriet voor de return in eigen stadion, volgende maand. Lazio kwam na ruim een half uur op voorsprong door de Duitse veteraan Miroslav Klose (36). Felipe Anderson deed het voorbereidende werk. Manolo Gabbiadini herstelde het evenwicht na rust op aangeven van de Argentijnse spits Gonzalo Higuain. In de Romeinse ploeg had Stefan de Vrij een basisplaats. De oud-Feyenoorder maakte de negentig minuten vol; Jonathan de Guzman, ook een international met een Rotterdams verleden, net niet. Hij ruimde in de slotfase het veld voor de Slowaak Marek Hamsik. Edson Braafheid bleef op de bank van Lazio toeschouwer. De andere halve finale gaat tussen Juventus en Fiorentina. Zij treffen elkaar donderdag voor het eerst, in Turijn.

ADO schrikt van vertrek Fontein
Het vertrek van Maarten Fontein als algemeen directeur van ADO Den Haag komt ook voor de raad van commissarissen van de club als een complete verrassing. Fontein maakte woensdag zijn vertrek bij de residentieclub bekend. In de media werd gesuggereerd dat de oud-directeur van Ajax ontevreden zou zijn over zijn salaris, maar volgens RVC-lid Jan Willem Wigt is dat onzin. "Het heeft niets te maken met zijn inkomsten", meldt hij aan Omroep West.

Opluchting rond Reus

De kwetsuur die Marco Reus dinsdagavond opliep in de bekerwedstrijd tegen Dynamo Dresden, valt mee. De Duitse international van Borussia Dortmund strompelde al halverwege de eerste helft naar de kant met een dijbeenblessure. De eerste diagnose van de teamarts was een 'paardenkus', een harde, pijnlijke beuk op een spiergroep. Nader onderzoek wees woensdag uit dat het letsel bij een flinke bloeduitstorting is gebleven. Het is nog afwachten hoe die zich ontwikkelt. Of Reus zaterdag alweer kan spelen tegen Hamburger SV, is de vraag. Dortmund won in Dresden met 2-0.

Kritiek op Van Gaal terecht
De fans van Manchester United balen vaak van het behoudende spel. De statistieken geven ze gelijk. Volgens Sky Sports is er geen ploeg die zo vaak terugspeelt op de keeper als United. Dit seizoen gebeurde dat al 442 keer, 44 keer dan nummer twee Everton. Koploper Chelsea speelde slechts 277 keer terug op de keeper. Van Gaal reageerde woensdag overigens op de kritiek van de aanhang.

Heerenveen-duo bijna fit
SC Heerenveen heeft goede hoop dat Sam Larsson en Joey van den Berg op korte termijn terugkeren. Ze hebben de groepstraining gedeeltelijk hervat. Donderdag worden ze nog een keer getest, waarna besloten zal worden of ze zaterdag tegen ADO Den Haag inzetbaar zijn. “Ik verwacht dat Sam en Joey vrijdag weer volledig aan kunnen sluiten, maar de test van donderdag is bepalend”, zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde op de clubsite. Lerin Duarte is weer volledig fit en kan spelen tegen ADO. 

Nieuwe coach Urby
Urby Emanuelson krijgt bij Atalanta Bergamo een nieuwe trainer. De clubleiding van de formatie uit de Italiaanse Serie A heeft Stefano Colantuono ontslagen. Hij wordt bij de nummer zeventien op de ranglijst vervangen door Edy Reja, voormalig trainer van Lazio. Colantuono was liefst vijf jaar aan de slag bij de equipe uit Noord-Italië. Hij leidde Atalanta vorig seizoen naar een verdienstelijke elfde plek, maar dit seizoen strijdt de ploeg tegen degradatie. In 25 duels pakte Atalanta vijf overwinningen.

AZ’er klopt Haller en De Jong
Markus Henriksen heeft een zeer sterke februarimaand achter de rug. Volgens de clubsite van AZ was hij de speler met het hoogste rendement in de Eredivisie. Van alle doelpogingen veranderde 29 procent daadwerkelijk in een doelpunt, rekende AZ uit. Sébastien Haller (FC Utrecht) en Luuk de Jong (PSV) volgen met respectievelijk 24% en 21%.

Twente-trio weg
De kans is klein dat Youri Mulder, Theo Snelders en Jan Zoutman na de zomerstop nog bij FC Twente werken. De aflopende contracten van de drie worden in eerste instantie niet verlengd, zegt voorzitter Aldo van der Laan tegen TC/Tubantia. "Pas na de competitie kijken we verder. Wellicht kunnen we een aantal contracten wel verlengen, maar dan op andere voorwaarden."

NAC herstelt zich
Waar FC Twente juist in het ravijn kukelt, klimt NAC Breda iets uit het dal. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de club, aldus Omroep Brabant. NAC loopt volgens ingewijden voor op het plan van de KNVB om weer gezond te worden. Aan het einde van het seizoen zal NAC nog rode cijfers schrijven, maar zal het verlies lager uitpakken dan verwacht.

Krol ontslagen
Ruud Krol is niet langer de trainer van het Libische Al Ahli Tripoli. De voormalig international van het Nederlands elftal is volgens lokale media ontslagen bij de voetbalclub. De nederlaag in de Afrikaanse Champions League tegen het Egyptische Smouha, blijkt zijn laatste optreden te zijn geweest. Naar verluidt zijn ook vrijwel alle spelers van de Libische formatie aan de kant gezet. De 65-jarige Krol was sinds september vorig jaar werkzaam in Libië.

Journaliste gaat bij NAC werken
NAC Breda heeft een opvallend gezicht toegevoegd aan de raad van commissarissen. Cécile Koekkoek, hoofdredacteur van de VARA-gids, neemt de portefeuille communicatie op zich, meldt de club in een persbericht. De Bredase journaliste krijgt in de rvc gezelschap van Joost Gielen (voorzitter), Hubert Baardemans (technische zaken), John Peek (commercie), Joost van Mierlo (juridisch), Berry de Kort (financiën) en Bernard Kin.