Ajax bekeek kersverse Groninger: Hij zou in de weg staan. Niet doen, dus
"Dat maakt scouten heel moeilijk"

Ajax bekeek kersverse Groninger: "Hij zou in de weg staan. Niet doen, dus"

17-03-2015 10:52
8

Ajax eindigde afgelopen zondag de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met een compleet Nederlands elftal. Ronald de Boer noemt dat een geweldige ontwikkeling.

De Eredivisie ontwikkelt zich steeds meer tot een kweekvijver voor Nederlandse en Scandinavische talenten. "Ik denk dat het enerzijds door de beperkte financiële middelen komt, maar anderzijds ook door een nieuwe generatie trainers die de jeugd een kans wil geven. Het besef is er dat wat je van ver haalt niet altijd geweldig is", aldus De Boer in De Telegraaf.

"Bij sc Heerenveen, FC Groningen en Ajax zie je dat eigenlijk alleen de Scandinavische spelers als buitenlanders slagen. Dus begrijp ik het nieuwe beleid van de clubs om vooral daar te scouten en het verder dicht bij huis te zoeken. Ook omdat de fans nu eenmaal meer affiniteit hebben met zelf opgeleide spelers."

De Boer vindt tegelijkertijd dat Ajax en ook PSV en Feyenoord moeten blijven zoeken naar spelers als Mateja Kezman, Salomon Kalou, Zlatan Ibrahimovic en Luis Suarez. "En dat gebeurt ook. Christian Eriksen is daar een goed voorbeeld van. En kijk maar naar Vaclav Cerny bij Ajax."

"Alleen moet je op jonge leeftijd op zoek naar topspelers. Anders zijn ze onbetaalbaar of willen ze niet meer naar Nederland. Dat maakt scouten heel moeilijk. Je moet namelijk ook geen talenten halen die al in je opleiding rondlopen. Ajax heeft Simon Tibbling, die nu bij FC Groningen speelt, bekeken. Ze vinden dat hij eigen jongens in de weg zou staan. Dus, niet doen", besluit hij.