Ajacied op tijd wakker: Behoorlijk wat uren verspeeld aan thuis op de bank hangen
"Tegenwoordig is alles aanwezig bij Ajax om te slagen"

Ajacied op tijd wakker: "Behoorlijk wat uren verspeeld aan thuis op de bank hangen"

21-03-2015 16:31
4

Op 22 december 2013 maakte Jairo Riedewald een spraakmakend debuut bij Ajax. De jeugdinternational kwam als invaller binnen de lijnen en boog een 1-0 achterstand om naar een 1-2 zege. De verdediger annex middenvelder behoort tot de eerste lichting jeugdspelers die bij Ajax volgens de nieuwe filosofie zijn opgeleid, hij ziet dat het centraal stellen van het individu loont.

Dat is wat er momenteel gaande is op De Toekomst. In de jeugdopleiding van de Amsterdammers staat het individu centraal. Riedewald merkte het als B-junior. "Ik trainde - in lijn van de nieuwe manier van opleiden bij Ajax - twee keer per dag, maar kon het prima met andere dingen combineren. Door al die extra trainingsarbeid en begeleiding in de gym werd ik veel sterker en zelfverzekerder. Toen kwam ik er echt achter dat je er hard voor moet werken en in jezelf moet investeren om iets te bereiken."

Waar er dagen waren dat Riedewald niet voor 11:30 uur uit bed kwam, was het met de nieuwe manier van trainen anders. Hij stond vier uur eerder op. Op wedstrijddagen was hij soms al vijf uur voor de aftrap op de club. "Om aan mezelf te werken. In de avond voelde ik me dan sterker tijdens de wedstrijd. Op dat soort momenten merk je direct wat voor effect die extra trainingsarbeid heeft", zo zegt hij op het digitale thuis van Ajax.

Riedewald ziet dat tijden anders zijn, vooral als hij bij de gym op de Toekomst staat. "Nu hebben sommige C-junioren dezelfde instelling als die ik het jaar voor mijn debuut had. Het zijn stuk voor stuk goede voetballers, maar fysiek gezien worden ze op zo'n jonge leeftijd nu ook al echte kerels. Dan ben je pas echt compleet als voetballer. Het enthousiasme spat ervan af, want ze merken dat het werkt." Riedewald zag het zelf later in dan de huidige jeugdspelers, maar ook hij kwam erachter dat er voordelen waren: "Ga maar na: meer longinhoud, sterkere spieren en explosiever."

"Ik heb in het verleden behoorlijk wat uren verspeeld aan thuis op de bank hangen. Ik oefende soms wel eens met Queensy Menig op tweebenigheid en passing, maar dat was het wel voor wat betreft extra arbeid. Ik had ook elke dag langer op het veld kunnen blijven of extra naar de gym kunnen gaan. Tegenwoordig is alles aanwezig bij Ajax om te slagen", aldus Riedewald, die goed begrijpt dat mensen zeggen dat de Ajax-opleiding 'de beste ter wereld is'.