Stroperig Ajax heeft tachtig minuten en hulp nodig voor ondergang van ADO
1-0 in Arena

Stroperig Ajax heeft tachtig minuten en hulp nodig voor ondergang van ADO

22-03-2015 18:35
18

Ajax heeft zondag drie punten overgehouden aan een wel heel pover optreden tegen ADO Den Haag (1-0). Het elftal van trainer Frank de Boer dankte de zege aan een eigen doelpunt van invaller Xander Houtkoop, die in de slotfase een kopbal van Davy Klaassen onbedoeld achter zijn eigen doelman werkte.

Zo verkleinde de gelukkige formatie uit de hoofdstad de achterstand op koploper PSV tot acht punten. Feyenoord, de nummer drie van de ranglijst, heeft zes speelronden voor het einde weer acht punten minder dan de nummer twee van de ranglijst uit Amsterdam.

Drie dagen na de uitschakeling door Dnipro in de Europa League kon Ajax zich nog niet motiveren voor de strijd om de tweede eindklassering, normaal gesproken nog het enige doel van de club dit seizoen. De ploeg speelde zonder inspiratie en kon het ongelijk van de vele thuisgebleven seizoenkaarthouders allerminst bewijzen. Ajax was veel in balbezit, ook omdat de spelers van ADO Den Haag grote moeite hadden de bal in de buurt van een ploeggenoot te krijgen. Toch waren doelrijpe kansen schaars bij de thuisclub.

Ajax startte in een andere samenstelling dan de laatste weken. Niet alle spelers van de club waren okselfris uit het verlengde duel met Dnipro gekomen. De geblesseerde Nicolai Boilesen en Daley Sinkgraven waren helemaal niet inzetbaar. Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik begonnen op de bank. Met Kolbeinn Sigthórsson, Lasse Schöne, Niklas Moisander, Lucas Andersen en Thulani Serero speelde Ajax in een veel te laag tempo om het verdedigende ADO echt in verlegenheid te brengen.

Ajax bleef maar volharden in het langzaam rondspelen van de bal. In een poging meer verrassing te brengen in het spel bracht trainer De Boer al vroeg in de tweede helft El Ghazi, met negen doelpunten en acht assists een belangrijke speler dit seizoen. Niet Schöne maar Ricardo Kishna moest naar de kant. De eerstgenoemde Deen speelde erg matig maar is ook dan nog wel eens gevaarlijk met vrije trappen. Na tachtig minuten trapte hij de bal op het hoofd van Klaassen, die via tegenstander Houtkoop raak kopte. (ANP)